Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals besökte jobbmässa i Fagersta

Många nyfikna och arbetslösa besökte jobbmässan under onsdagen på Folkets hus. Här kunde arbetssökande få tips om lediga jobb till exempel hos polisen, Norbergs kommun eller Atlas Copco.

Annons

Caroline Wickholm minglade runt med arbetssökande och uppskattade att det var några hundra som kommit till Folkets hus.

Arbetsförmedlingen norra Västmanland annordnade med ett 15-tal utställare som sökte personal inför sommaren och andra rekryteringsbehov.

– Arbetslösheten just nu ligger runt 8,5 procent i Skinnskatteberg, i Fagersta 13 procent och runt 10 procent i Norberg, säger Caroline Wickholm.

Här finns företag som söker arbetskraft inom skolan, barnomsorgen, industierna och sommarjobbare till tillexempel kommunikationscentralen hos polisen.

– Det är jättekul att det är så många som kommit hit i dag, säger Caroline Wickholm, arbetsförmedlare.

Några som var där och undersökte vad det finns för jobb var Rana Fakhreedin och Amanda Hagman. De hade nyligen varit hos polisens kommunikationscentral för information.

– Jag jobbar redan och funderar på att plugga och sen byta jobb. I dag jobbar jag på Alltjänst, men jag skulle gärna vilja arbeta på ambulansen, som sjuksköterska eller förare, säger Amanda.

Rana Fakhreedin och Amanda Hagman tyckte det var kul att se vilka yrken som sökte arbetskraft.

Hon och Rana gillar att de hade samlat företagare och arbetssökande på samma plats.

– Det är bra att få informationen och fundera över vad det finns för yrken i framtiden, säger Amanda.

– Jag skulle vilja bli polis eller arbeta med ungdomar. Jag tycker att det är lätt att förstå unga, i mitt hemland är jag utbildad psykolog, men här jobbar jag i reception på kommunen, säger Rana Fakhreedin..

Hon tycker att polisyrket verkar spännande.

– Polisen sa att jag var tvungen att skaffa gymnasiekompetens först. Jag har inte det i Sverige, men har studerat på högskola i andra länder, så jag kan till exempel franska också, säger Rana.

Lena Bergman, områdeschef inom vård och omsorg i Norbergs kommun, är ute för att rekrytera till olika långa anställningar – främst inom vård och omsorg.

– Vi rekryterar löpande. Den stora stora utmaning nu och många med oss är sommarens bemanning. Vi söker de med erfarenhet eller undersköterskeutbildning. För andra yrken krävs en utbildning så som sjuksköterska och sjukgymnast och liknande, men vi söker dem med.

Erbjuder ni någon internutbildning?

– Vi har interna utbildningar inför en anställning, men språket behöver alla ha med sig från början. Det är viktigt att kunna göra sig förstådd, säger Lena Bergman.

Hon tror att de kan hitta arbetskraft där och många ställde frågor och skrev upp sig på Norbergs kommuns intresselistor.

Ann-Sofie Westman, HR specialist på Atlas Copco Seco Roc.

– Vi söker CNC-operatörer och personal till automation. Hos oss blir det allt fler maskiner och robotar. Men vi söker även ingenjörer, ekonomer och personal till kommunikation och administration. Men mest CNC-operatörer och till det krävs utbildning.

Vilka egenskaper söker ni?

– Vi föredrar teknik och mekanikintresserade från gymnasiet, men helst CNC-utbildade. VI har nog hittat lite lämpliga här i dag, men det är lite både och, säger Ann-Sofie Westman.

Det var mycket folk på mässan och Lena Pfeiffer som är arbetsförmedlare och anordnare uppskattar att det var runt 300 besökare. Det var kö in till lokalen i Folkets hus under de två timmar som jobbmässan pågick.

– Vi kan ta med oss till nästa gång att ha en sådan där räknare som tickar upp per besökare som personal i dörren kan sköta. Jag är nöjd med både besökare och företag som är här. Jag tycker de ger en bra mix av företag mellan VL, teknikföretag och omsorg, säger Lena Pfeiffer.

Både företagare och besökare fick skriftligen utvärdera vad de tyckte om jobbmässan från en skala på 1-6 och Lena säger att de hon sett av utvärderingarna, så var båda parter nöjda.

– Intresset är väldigt stort här, det är kul att synas så här på mässor, säger Frans Einarsson förarcoach på VL.

Han lyfter fram att alla måste ha b-körkort eller busskörkort.

– Vi har en egen bussförarutbildning och det är viktigt för att vi ska kunna headhunta folk. När man börjar busskörskolan hos oss är det en betald utbildning och sen garanterat jobb efteråt. Den sociala kompetensen är viktig.

Frans Einarsson tror att bussyrket är ett bra framtidsyrke.

– Jag tror att vissa arbetsgivare och arbetssökande har funnit varandra här. Det har låtit så, säger Lena Pfeiffer.

– Det är bra det här, men det bästa tror jag är att få sitta ned själv med arbetsgivaren och mötas. Det är lättare att komma ihåg någon då. Här blir det för många ansikten, säger Rana Fakhreedin.

Jobbmässa i Fagersta Folkets hus

Lena Pfeiffer, Arbetsförmedlingen är nöjd med onsdagens jobbmässa.

Jobbmässa i Fagersta Folkets hus hade 15 utställare av stor variation.

Jobbmässa i Fagersta Folkets hus