Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invånarna styr när Fagersta ritas om

Fagerstas framtida karta ritas i detta nu och invånarna är i högsta grad delaktiga. Under workshops har ett stort antal åsikter kommit in. En av de vanligaste synpunkterna är att centrum måste förändras.

Annons
Här är några av medborgarnas synpunkter.

Fagersta. Hur Fagersta ska se ut styrs i stor utsträckning av översiktsplanen. Just en sådan ligger nu på ritbordet.

Invånarna har mycket att säga till om när översiktsplanen ska spikas – och många har valt att berätta vad de tycker. FP har läst åsikterna från de omkring 150 personer som under hösten lämnat in synpunkter.

En av de vanligaste idéerna är att centrum måste förändras. I faktarutan till höger ser du några av tankarna kring hur den förändringen skulle kunna se ut.

Även handlarna i Fagersta är övertygade om att något måste hända i centrum innan det är för sent.

– Centrum är inte bra, det är alldeles för mycket mat, det skulle vara fler butiker i stället, säger Britt Säväng på Ericssons guld och silver.

Flera av invånarnas åsikter handlar om att centrum är otydligt och att det behöver utkristalliseras på ett bättre sätt. Britt Säväng och Elin Säväng Pettersson på Ericssons guld och silver håller med om det.

– Man skulle visa tydligare: Här är centrum, här vill man åka in. Det finns till exempel inget om centrum i rondellen vid Lidl, säger Britt.

– Jag tycker att kommunen skulle visa: Här finns det butiker, med ett flaggspel eller vad som helst, säger Elin.

Centrums utseende är en annan het fråga. Suvi Mattila Bergman, som driver Dressman i Fagersta, har reagerat på de tomma lokalerna i centrum.

– Det är tråkigt och jag tycker det blir mycket rykten om vem som ska lägga ned, säger hon.

– Hyresvärdarna skulle se över lokalerna och verkligen anstränga sig för att få bra hyresgäster som gagnar handeln i Fagersta, fortsätter Suvi Mattila Bergman.

Hon tycker också att mångfald i butiksfloran är bra och att nya butiker skulle locka nya kunder:

– Vi ska inte vara rädda för att det kommer nya butiker. Jag ser dem inte som konkurrenter – allt som kommer till har vi bara nytta av. Även om det är i samma bransch så är det inte dåligt om vi är flera.

Bland handlarna FP pratat med finns det hopp om framtiden. De är väldigt positiva till den nya centrumutvecklaren i Fagersta, Jonas Pettersson.

–Jag kände bara: ”wow, äntligen”. Det är det mest positiva som hänt under mina 40 år i det här jobbet, säger Britt Säväng och fortsätter:

– Han verkar ha bra idéer. Jag kände direkt att det här blir kanon.

Fagerstabor tycker till

Här är några av alla de åsikter som kommit in om Fagerstas centrum under hösten. Totalt har omkring 150 personer tyckt till, bland annat under höstens samrådsmöten. 

* Det är ett osammanhängande centrum som pekar i olika riktningar.

* Gör gågatan av Stationsvägen och Västmannavägen.

* Det utspridda centrum minskar spontanhandeln och besöken.

* Man träffar inga människor i centrum.

* Centrum ser tråkigt ut, det är deprimerande hus och dött på kvällen.

* Det saknas en stadskärna.

* Glasa in gågatan och kanske en del av torget. Det ger ett tydligare affärsområde som lockar företag och det blir en mer användbar yta året om.

* Gör om torget vid Ica till korttidsparkering. Öppna vägen för genomfart.

* Fagersta behöver en turistbyrå i centrum.

* Gör Brinelltorget till en plats för torghandel.

Annons