Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag hade gärna hittat en annan lösning"

I över tre decennier har Inger Persson drivit sin hemslöjdsbutik. Nu är Fagersta Skänken ute till försäljning.

Annons
Inger Persson säljer butiken.

I 31 år har Inger Persson drivit sin hemslöjdsbutik där människor kunnat gå för att få sina kläder tvättade eller sömmade.

– Jag har fått chansen att få nya vänner under min tid här, butiken har blivit en social inrättning för vissa. Folk kommer och bara vill umgås ibland, säger Inger Persson och skrattar.

Men det känns tungt för Inger Persson att lämna den butik hon drivit i så många år.

– Det är mitt barn, det känns som en skilsmässa. Det är inte alls roligt det här, säger hon.

Butiken har kunnat stå sig länge i en tid då andra butiker slagit igen i Fagersta centrum. Det sviktande kundunderlaget blev även för tungt för Fagersta Skänken.

Inger Persson trodde länge att situationen i Fagersta centrum skulle förändras.

– Man tänkte ju att när de större butikerna Lidl och Dressman kom att det skulle bli bättre, men det blev aldrig riktigt så, säger hon.

Inger Persson hade gärna sett en annan lösning. Hon kan tänka sig att hyra ut lokalen i andra hand under en tid. Men det strider mot Bostadsrättsföreningen Centrums policy.

– Ja, det är föreningens policy, vi ser gärna att den person som äger en lägenhet eller lokal är den person som nyttjar den. Vi vill ha bra koll helt enkelt, säger Lennart Ondreijk, ledamot i föreningens styrelse.

Enligt Lennart Ondreijk har föreningen stött på problem tidigare med personer som hyrt ut i andra hand.

– Det är många butiker i centrum som stängt ner, har man inte råd att bedriva sin verksamhet, då får man helt enkelt sälja, säger han.

Inger Persson upplevde att hon kände sig trängd av föreningen. Nu hoppas hon på att någon vill köpa lokalen. Butiken är öppen tills vidare. Hon har inte gett upp hoppet utan hon hoppas på att kunna flytta verksamheten till sitt hus i Västanfors.

– Det skulle vara mysigt att ha nånting i huset. Helst skulle jag vilja ha den i hembygdsgården, säger hon.

Hon har märkt att branschen har förändrats sedan hon tog över Fagersta Skänken 1983.

– Många värderar svensk design högt, men själva produktionen av den görs ofta i lågkostnadsländer. Jag får nästan ursäkta mig för de priser jag tar ibland. Det är inte alltid att människor förstår hur lång tid det tar att laga en dragkedja till exempel, säger hon.

Under sina drygt 30 år i butiken har hon samlat på sig många minnen.

– Jag har haft många praktikanter genom åren, från olika håll och kanter i världen. Det har gett mig mycket. Tyvärr har jag inte kunnat anställa många. Jag har provat men jag hade helt enkelt inte råd.

Annons