Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzig strokerehab i Fagersta

Bick, klapp, toom. Det var rytmiskt värre när det pratades och praktiserades strokerehabilitering på Malmen i dag. "Det här är en metod som ska vara kul", säger Ingmari Westlund, sjukgymnast.

Annons
Rune Eriksson drabbades av en stroke 2012. Han har gått på rehabilitering för att kunna återhämta sig. ”Det är mycket, mycket bättre i dag”, säger han. Sjukgymnasten Ingmari Westlund har tränat Rune Eriksson, i dag träffades de på Malmen i Fagersta.

Fagersta. Hjärnsjukdomen stroke uppmärksammades i dag med en egen dag.

Strokeföreningen Södra Bergslagen tog tillfället i akt att bjuda in Ingmari Westlund till servicehuset Malmen i Fagersta.

Hon visade upp rehabiliteringsmetoden RGRM, Ronnie Gardiners rytm- och musikmetod. Den har utvecklats av jazztrummisen Ronnie Gardiner, som lirat med legendarer som Dizzie Gillespie och Charlie Norman.

Metoden går ut på att man efter instruktioner gör rörelser och ljud i rytm till musik.

– Tanken är att man ska använda båda hjärnhalvorna och många sinnen för att få mycket input till hjärnan, säger Ingmari Westlund.

Fagerstabon Rune Eriksson, som fick en stroke 2012 och blev förlamad i halva kroppen, är en av dem som fått hjälp genom att gå RGRM-rehabilitering.

– Det har medfört att jag fått tillbaka mitt vanliga personbilskörkort, det har hjälpt till, säger han.

Han framhåller att det är en metod som är lättsam och kul.

– Musiken gör att man börjar le till slut. Min familj säger att när jag kommer hem från de här träningarna är jag mycket gladare, säger Rune Eriksson.

Annons