Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karbennings förskola certifierade med "Grön flagg"

Håll Sverige rent delar ut "Grön flagg" till de skolor och förskolor som arbetar för en hållbar utveckling. Karbennings förskola har nu äntligen fått sitt certifikat. I torsdags hissades flaggan i topp.

Annons

Kärnorden bakom Karbennings förskolas väg mot en mer hållbar miljö är kretslopp, närmiljö och konsumtion. De har bland annat ordnat ett grönsaksland där barnen själva fått odla sina grönsaker.

–De har valt fröer och planterat dem. Sen har de själva fått titta, smaka och luktat på grönsakerna, säger Camilla Forsström, barnskötare på Karbenning förskola.

Läs också: Stipendium hjälper förskola att utvecklas

Vid ceremonin under torsdagen hissades den efterlängtade gröna flaggan. Barnen plockade fram instrument och egengjorda små fyrverkerier. Stax därpå serverades det grön tårta.

Camilla Forsström applåderar med barnen när flaggan hissades vid Karbenning förskola.

Barnen har fått ingå i den så kallade "Blixtpatrullen" som ansvarar för sopsortering. I skogen har barnen funnit en hel del skräp som de sedan har lagt på sin rätta plats i sopsorteringen. De har dessutom undersökt närmare kring vilka djur som kan finnas i skogen. Efter att ha placerat ut mat på en gran för att sedan upptäcka att maten senare var försvunnen upptäcktes spår på marken.

–Det trodde att det var ett lejon, skrattar Camilla Forsström. Efteråt fick de titta i en bok om det fanns några lejon i Västmanland.

Läs också: TV: Här invigs två nya avdelningar på Lindens förskola

Karbennings förskola har dessutom försökt att minska matsvinnet.

–Vi har pratat mycket om att inte lägga på mer är man orkar äta, säger Camilla Forsström.

Camilla Forsström berättar att även om förskolan nu har fått sitt certifikat så slutar inte arbetet här.

–Målet för nästa år är att få till en fungerande kompost så att vi får ett samarbete med vår kokerska med köksavfallet. Så att vi inte ska behöva få överhuvudtaget något matsvinn, säger hon.

Läs också: Ska en välsmakande balkong eller trädgård