Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kim fastnade på flygplatsen i Moskva

Kim Palonto skulle resa till Ryssland och Grekland tillsammans med sin flickvän. Men semestern förvandlades till en mardröm när han avvisades från Ryssland på vägen hem. Allt på grund av en miss när han sökte sitt visum.

Annons
Kim Palonto missade att söka rätt visum när han reste till Ryssland. Resan som skulle bli en semester blev i stället en mardröm.

Att inte hålla koll på sitt visum kan ställa till stora problem. Det har Kim Palonto från Fagersta fått erfara. Han har besökt sin flickvän i Ryssland många gånger och sökt månadsvisum utan problem med myndigheterna.

– Visum funkar så att man söker för den tid som man ska vara i landet, jag hade sökt ett månadsvisum, säger Kim Palonto.

Problemet med Kims visum var att han inte kunde resa ur landet och sedan in igen. Något som han inte visste då de bokade in en semester i Grekland under samma månad.

– Torsdag den 21 juli åkte vi hem till Moskva efter en vecka på Kreta. Det var inga konstigheter med det. Men vid passkontrollen började de stirra konstigt och ställa massa frågor och jag som inte kan ryska stod där som ett frågetecken.

Det visade sig att Kim hade blivit avvisad då han inte hade rätt visum.

– Jag förstod inte vad som hände och efter ett tag fick jag reda på att jag skulle bli avvisad till Grekland, men det ville jag så klart inte. Jag ville hem till Sverige.

I ett trångt rum tillsammans med tiotalet andra resenärer fick Kim vänta i två dagar. De fick två koppar vatten och tre brödskivor var tolfte timme innan han till slut fick åka därifrån.

– Jag satt från torsdag till lördag natt, sen blev jag skickad till Kreta.

Väl på Kreta började Kim leta efter resor hem, men problemen fortsatte. Det fanns inga direktflyg, bara charter, och de gick inte att boka.

– Det gick inga direktflyg från Kreta. Så jag blev tvungen att resa till Aten, stanna där över natten. Sedan åka till Frankfurt dagen efter, stanna där en natt. Sedan landade jag till slut i Sverige.

Kim menar att han inte har någon annan att skylla på än sig själv när det kommer till den oturen som förföljt honom.

Förutom dyra resekostnader får Kim inte söka visum i Ryssland på fem år. Nu vill han tipsa andra om att inte göra samma misstag som han själv gjorde.

– Kolla upp ordentligt vad som gäller. Vet man att man ska resa in och ut, fixa då ett multivisum.

– Det som jag har varit med om är inget jag mår dåligt av. Jag kan skratta lite åt det i dag. Men det här är en läxa som jag sent glömmer.

Göran Grankvist, polisinspektör och gruppchef hos gränspolisen berättar att fall liknande det som Kim Palonto har varit med om inte är jättevanliga.

– I svensk gränskontroll är det inte vanligt förekommande men det förekommer. Svensk utlandsmyndighet ställer också större krav på en resenär för att få ett visum, säger han.

I Kim Palontos visum stod siffran 1, där det egentligen borde stått ”multivisum”.

Så undviker du visumproblem

* Se till att söka rätt visum.

* För den som ska resa in och ut ur landet krävs ett multivisum. Har du bara ett vanligt kan du bara resa in en gång.

* I andra länder ställs ofta högre krav på resenärer och deras visum.

* Oavsett vilken reseförsäkring du har så täcker de inte om du skulle få visumproblem.

Annons