Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Får snabba miljoner till brandnotan

Staten kommer att skjuta till 360 miljoner kronor för kostnader som jättebranden fört med sig."Nu måste jag ge regeringen beröm", säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

Annons
Norberg saknade evakueringsplan före branden och fick snabbt upprätta en den 4 augusti, när branden kommit på allvar. ”Det är klart man kan tänka igenom sådant men frågan är om det gjort så stor skillnad i praktiken – när vädret ändrades förändrades läget blixtsnabbt”, säger Åsa Eriksson (S).

Fagersta/Norberg. Den borgerliga regeringen beslutade på torsdagen att de kommer avsätta 360 miljoner kronor till notan för branden i länet.

250 miljoner ska bekosta släckningsinsatsen.

50 miljoner ska länsstyrelsen ha hand om och sedan fördela till de berörda kommunerna, för övriga kostnader som uppkommit i samband med branden.

– Vi säger att två miljoner per kommun betalas ut direkt till kommunerna för att de inte ska behöva vara oroliga för likviditet och för att de har en massa utlägg som de måste ha täckning för, säger civilminister Stefan Attefall, på en presskonferens.

Kommunalråden i Fagersta, Norberg, Sala och Surahammar har varit oroliga för att branden ska kosta deras respektive kommuner stora belopp. Främst genom att kommunerna skulle behöva låna upp pengar för att betala alla fakturor för räddningsarbetet. 

Efter dagens besked tycks oron i princip vara helt bortblåst. 

Stig Henriksson (V), kommunalråd i Fagersta, tycker att regeringen har fattat kloka beslut.

– Det viktiga fick vi reda på redan i går (läs onsdag). och det är att huvudelen av kostnaderna, de fakturor som strömmar in, kommer kommunerna aldrig att se utan länsstyrelsen och myndigheten hanterar dem direkt i stället för den här rundgången runt kommunerna som vi har kritiserat. Det betyder att vi inte behöva ligga ut med så mycket pengar, säger han.

Han tror inte längre att Fagersta kommun riskerar en miljonsmäll.

– Jag ser inte att det ska behöva finnas skäl till oro. Sen är det klart att det är när detaljerna utformas som man får se, men man ska inte måla fan på väggen, säger Stig Henriksson.

Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg, berömmer regeringen.

– Jag tycker det är ett väldigt klokt och pragmatiskt sätt av regeringen att hantera det här, säger hon.

I nuläget känner hon ingen direkt oro för att brandkostnader ska slå hårt mot kommuens ekonomi.

– Så länge de här 50 miljonerna täcker eftersläckning och återställning så ser jag inget problem, men skulle vi komma upp över det kan det bli problem. Men i dag vill jag glädjas över de här positiva beskeden, säger Åsa Eriksson.

Resterande 60 miljoner som regeringen skjuter till går till länsstyrelsen i Västmanland. 10 miljoner kronor ska användas till för att finansiera länsstyrelsens extra utgifter i samband med branden. 50 miljoner kronor ska användas till efterarbetet, till exempel för att ta hand om markfrågor, skaderegleringsfrågor och naturvårdsfrågor.

Annons