Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunledningen vill nobba Fairtrade i Fagersta: "Kanske kan det uppfattas som snålt"

Fagersta är diplomerat för sitt rättvisearbete. Men nu vill politikerna i kommunstyrelsen avsluta samarbetet – det efter att den ideella Fairtrade-föreningen inför en avgift på 10 000 kronor per år.

Annons

Fagersta vill gå ur Fairtrade-samarbetet. Foto: Arkiv/kollage

Kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion kan bli diplomerade som Fairtrade City. Fagersta har varit det sedan våren 2012. Nu kan kommunen gå ur samarbetet – efter avgiftsbeskedet.

Är det snålhet som ligger bakom, eller hur har ni resonerat?

– Kanske kan det uppfattas som snålt. Men diplomeringsavgiften har initierat en diskussion: Är det värt besväret med så mycket arbete på en sådan liten del när det finns möjlighet att jobba bredare utan att för den skull vara Fairtrade, säger Marino Wallsten (S) kommunstyrelsens ordförande.

Som Fairtrade-diplomerad kommun har Fagersta ordnat rättvisefika, delat ut bananer och informerat regelbundet om Fairtrade bland invånarna. Kommunen är också skyldig att erbjuda rättvisemärkta produkter genom sina avtal. De etiska inköpen måste öka årligen för att diplomeringen ska kvarstå.

– Utöver det som kommunen självt håller i upplever vi att vi inte haft med handlarna i den utsträckning som vi har önskat, säger Marino Wallsten.

Nu ska alltså Fagersta kliva ur rättvisesamarbetet. Det enligt ett förslag från kommunstyrelsen till fullmäktige. Frågan är uppe måndag 21 november.

– Man kan bedriva ett väldigt aktivt och strukturerat arbete på miljö- och klimatsidan på helt andra sätt också. Vi kan bli än mer aktiva i våra egna styrdokument och policys, säger Wallsten.

Fagersta vill gå ur samarbetet – men i stort har annars intresset för att vara en Fairtrade City ökat. Det säger Catja Kaloudis, projektledare för bland annat Fairtrades diplomering av kommuner. Att allt fler kommuner vill vara med är en anledning till att föreningen börjar ta en avgift.

– Det genererar en ökning av stödbehov så för att möta upp det har vi beslutat ta en mindre avgift. Det är inte en stor kostnad i en kommuns budget, säger Catja Kaloudis och fortsätter:

– Vi är en ideell organisation som är beroende av de intäkter som kommer in från bidragsgivare och medlemsorganisationer.

Ännu har ingen av de 67 medlemskommunerna hört av sig till Fairtrade om utträde.

– Jag håller kontakten med kommunerna och det är ingen som har uttryckt ”nej vi tänker inte göra det här”, Men vi kan inte veta säkert än hur det blir nästa år, säger Kaloudis.

Två av fördelarna med att vara en Fairtrade City är stödet från föreningen genom regelbundna uppföljningar och möjligheten att få en gräddfil in till nationella och internationella nätverk.

– Visst kan Fagersta driva de här frågorna enskilt men de tappar styrfart. Kommunikationen försvinner helt enkelt, säger Catja Kaloudis.

Läs mer: Bäst i länet på Fairtradefika

Ska motverka fattigdom

Fairtrade är en certifiering som är oberoende. Målet är att motverka fattigdom och stärka inflytandet och handlingskraften i utvecklingsländer.

Fairtrade-märkta varor ska uppfylla en rad krav. För till exempel anställda på banan- ros och teplantager handlar det bland annat om att ha anställningsavtal, rätt till övertidsersättning och föräldraledighet samt möjlighet att organisera sig fackligt.

När råvaran säljs får odlarna en premie. De pengarna används för investeringar i lokalsamhället och verksamheten.

Källa: fairtrade.se

---------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Annons