Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrensverket: Chefsavtal stred mot lag om offentlig upphandling

Fagersta tecknade två avtal med förbundschefen Harold Nilssons firma. I ett förslag till beslut anser nu Konkurrensverket att kommunen bröt mot lagen.

Annons

I juni förra året skickade Fagersta kommun, med S-ledningen i spetsen, in en förfrågan till Konkurrensverket om att granska kommunens tidigare avtal med NVK:s före detta förbundschef Harold Nilsson och hans firma Alnitec AB.

Efter mer än ett års handläggningstid har nu Konkurrensverket, i ett preliminärt besked, kommit fram till att avtalen bröt mot lagen om offentlig upphandling. Brottet bestod enligt myndigheten i att dela upp ramavtal utan att annonsera köpen av konsulttjänster.- Det här skriver under och bekräftar det som framkom i granskningen förra året där man gjorde bedömningen att allt skulle kunna betraktas som en och samma upphandling, säger Marino Wallsten (S), kommunalråd.

Läs mer: Harold Nilsson slutar med kort varsel

Två gånger, på våren 2011 respektive våren 2012, har kommunen kontrakterat Alnitec utan konkurrensutsättning. Båda gångerna har det upphandlade beloppet legat vid direktupphandlingsgränsen.

Fagersta kommun har fram till sista oktober möjlighet att lämna ett yttrande till Konkurrensverket. Ärendet ska behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott.- Nu handlar det om att se till att det här inte händer någon mer gång. Vi måste skapa nya rutiner. Det är angeläget att få till, säger Wallsten.

Stig Henriksson (V), dåvarande ordförande i kommunstyrelsen, skrev på de två avtalen med förbundschefen. Totalt har de avtalen lett till faktureringar på nära 700 000 kronor. – Det skedde i god tro och det var ett enigt arbetsutskott som tog besluten, säger han.– Det är inte helt ovanligt, vad gäller konsultupphandlingar där man vill ha en speciell kompetens, att en del kommuner syndar. Det är ingen ursäkt men kan vara en förklaring. Man ska naturligtvis sträva efter att följa lagens alla paragrafer, fortsätter Henriksson.

S i Fagersta inledde under vintern och våren 2015 flera granskningar riktade mot den före detta förbundschefen och hans firma. I ett förhandsbesked anser Skatteverket att förbundschefens konsultarvode är att betrakta som lön. Kommunen kan därför drabbas av en skattesmäll. Men inte heller det ärendet är avgjort än.

Läs mer: Avgående NVK-chef: "Känner en tomhet"

Harold Nilsson kom på försommaren överens med Fagersta kommun om att avsluta sin anställning. Just nu arbetar han åt Norbergs kommun. Inte som konsult, som det stod i en tidigare version av denna artikel, utan det är Norbergs kommuns vanliga anslag till NVK som används.

Läs mer: Historiken bakom chefens avtal

Annons