Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpte dator stulen från Fagersta bibliotek – polisen hittade vapen och narkotika i hemmet

Dagen efter att en dator stulits från biblioteket i Fagersta gjorde polisen husrannsakan hemma hos en fagerstabo. Där återfanns mer än datorn. Nu döms han till två månaders fängelse för häleri, narkotikainnehav och vapenbrott.

Annons

En dator stals från biblioteket i Fagersta den 24 mars förra året. Dagen efter skedde en husrannsakan i fagerstabons bostad. I plastpåsar i hallen, alldeles innanför ytterdörren, fanns sex bärbara datorer och en stationär dator. Den stationära datorn visade sig vara den som försvunnit från biblioteket. Tre bärbara datorer var avidentifierade genom skrapning och kunde inte spåras - för övriga tre har beslaget av datorerna hävts.

Fagerstabon uppger att han köpt alla sex datorer i god tro kvällen innan via en Blocket-annons av en för honom okänd fagerstabo. Då han köpt dem för ett lågt pris, utan kvitto och utan frågor om datorernas ursprung anser tingsrätten att han inte kan undgå ansvar för uppsåtligt häleribrott. Men då åtalet endast gällde den stationära datorn från biblioteket och det var oklart om datorns värde översteg 1000 kronor döms han endast för det lindrigare brottet häleriförseelse.

Samtidigt med husrannasakan hittades ett kulgevär kaliber .30-06 och skarpa patroner som fagerstabon inte har rätt till. Fagerstabon besatt även narkotikaklassade tabletter samt cannabis. Han har erkänt dessa gärningar.

Han döms därför även för ringa narkotikabrott, vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Fagerstabon förekommer sedan tidigare i belastningsregistret och dömdes under våren för ett annat brott till fyra månaders fängelse för stöld och hade samtidigt en villkorlig frigivning. Därför anser rätten att endast ett nytt fängelsestraff kan komma i fråga.

Annons