Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krångligt även för välutbildade

Eductus ska få personer med uppehållstillstånd närmare ett riktigt jobb. Det kan vara svårt även om efterfrågan finns.

Annons
Mohamed Nomah är glad över att ha lyckats få en praktikplats. Han börjar snart på Systembolaget. Med sin gedigna butiksbakgrund passar det honom bra.

Stämningen var hög när utbildningsföretaget Eductus hade öppet hus i nya lokaler. Allra gladast var Mohamed Nomah som har fått en praktikplats. Han har tidigare jobbat som chaufför och i familjens livsmedelsbutik.

– Där sålde vi både mat och alkoholhaltiga drycker, säger Mohamed Nomah som precis har fått en praktikplats på Systembolaget.

Det passar honom perfekt. Att få tag på praktikplatser är inte lätt.

Amina Nordlund, coach på Eductus, är kritisk till att det går så långsamt att få ut personer med attraktiva utbildningar i arbete. Det gäller till exempel både läkare och ingenjörer.

–Vi har folk här som har arbetat inom bristyrken i flera år. Men det är så mycket hinder i vägen. Vi behöver lagförändringar som gör att det går enklare och snabbare att lösa detta.

–Tyvärr tycker många arbetsgivare att språksvårigheterna är ett alltför stort problem. Det krävs samverkan för att hitta bra vägar, säger Malin Lundbergh, Eductus platschef.

Ett nationellt mål är att pressa ner etableringstiden till mellan två och tre år för de med uppehållstillstånd. Det är där Eductus och andra liknande aktörer kommer in i bilden. Till Eductus kommer ett 90-tal personer från Fagersta, Skinnskatteberg och Norberg. Här får de hjälp att ta sig vidare till praktik, jobb, studier eller eget företag.

Annons