Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativiteten gick i julens tema när PRO hade hantverkscirkel

Snart går PRO:s hantverk- och smyckescirkel på julledighet. Men innan dess tillverkas det smycken och sys som lika flitigt som i tomtens egna verkstad.

Annons

Eva-Lena Trondset klär en julig tyggris med ett band. Mjukdjuren ger hon bort istället för att ge en julblomma. På bordet ligger kransen som hon stickat med pappersgarn och trätt en ljusslinga inuti.

–Det är en riktig liten tomteverkstad här inne i dag, säger Solveig Viberg.

Det finns nog ingen som inte skulle hålla med om det. Det genomgående temat på PRO:s hantverks- och smyckescirkel är helt klart jultema. Varje vecka träffas de i Folkets hus i Fagersta. Vid bordet med smyckestillverkning har Hjördis Modin tagit med sig en stor uppsättning med pärlor där de som vill får betala ett litet självkostnadspris för de pärlor de vill använda. Hon har tagit med sig julkulor i miniatyr och visar hur man gör örhängen av dem. Hon har gjort smycken i många år och får sina ideér lite varstans.

–De ploppar upp ibland. Jag fick syn på kulorna på Rusta. Örhängena blir väl liggandes i lådor, det blir ofta att man överproducera det man gör, säger Hjördis Modin.

Det är en stor samling med pärlor som hon har samlat på sig under åren. Hon böjer ståltråden med en liten tång och trär på den lilla kulan.

–Jag har gått mycket på marknader och loppisar och köpt halsband som jag tvättat och sedan tagit loss pärlorna ifrån, säger hon.

Vid det andra bordet sitter de som syr. Trots att det är två olika bord så samtalar de alla med varandra. Det tovas julkransar, virkas, sys handledsvärmare, broderas på dukar och kviltas. Ingrid Liljeros kviltar en löpare som hennes dotter ska få.

–Jag har stickat och virkat en del i mina dagar, men nu börjar mina fingrar säga ifrån. Så nu syr jag med maskin och nål istället, säger Ingrid Liljeros.

Eva-Lena Trondset syr julgrisar som hon trär band runt. Istället för en julblomma har hon gett bort de små mjukdjuren istället.

–Jag såg ett mönster på grisarna och tyckte de var så söta. Jag har redan gett bort några som jag har gjort, säger Eva-Lena Trondset.

Hon har dessutom stickat en krans i pappersgarn med en ljusslinga inuti som lyser fint på bordet.

–Jag har stickat med storlek 8 eller 9 på stickorna. Sedan är det bara att hänga upp den, säger hon.

Efter halva tiden är det dags för fikapaus. Det bästa med att träffas varje vecka är att de kan prata med varandra under tiden de får vara kreativa.

–Man får inspireras av andra, säger Irene Almström.

Hjördis Modin trär en julkula på ett örhänge. Hon har dessutom på sig ett av de egengjorda julörhängena. Bredvid sitter Greta Tuominen.

Annons