Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminella kan ostörttvätta pengar i Fagersta

Ett allt viktigare vapen i kampen mot den grova brottsligheten och terrorism är att följa de svarta pengarna. Flera branscher är skyldiga att rapportera in misstänkt penningtvätt till Finanspolisen. Men Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg är blinda fläckar på kartan när det gäller inkomna rapporter.

Annons
Smutsiga pengar från kriminella tvättas rena för att kunna användas i lagliga verksamheter.

Vissa branscher är skyldiga att förhindra att deras verksamhet utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Det gäller bland annat banker och växlingskontor.

Nu visar en färsk rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) att  Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg är blinda fläckar på kartan. Det är endast 0,9 procent av alla anmälningar om misstänkt penningtvätt i Sverige som kommer från Västmanland

– Vi blev förvånade när vi såg hur få anmälningar som kommit in i jämförelse med de större städerna. Vi förväntade oss skillnader men att de var så pass stora är mycket märkligt. Jag har väldigt svårt att tro att penningtvätt inte genomförs utanför Stockholmsregionen, säger Daniel Vesterhav, utredare på Brå.

Det kan innebära att kriminella kan tvätta pengar helt ostört i Fagerstatrakten.

Flest i storstäderDe tre största städerna i Sverige står för mer än 80 procent av anmälningarna.

– Vi har inte hittat någon bra förklaring till att vissa ställen i landet är blinda fläckar. Det här kan vara ett stort problem i den nya satsningen mot den organiserade brottsligheten. Anmälningarna är av väsentligt betydelse för vilka misstankar som når Finanspolisen, säger Daniel Vesterhav.

Det är inte bara banker och växlingskontor som är skyldiga att anmäla misstänkt penningtvätt. Även andra branscher som exempelvis bilhandlare, mäklare, skrothandlare och guldhandlare har samma skyldighet.

”Måste ändras”

Det är bland annat Länsstyrelsen i Stockholm som kontrollerar att dessa företag i västmanland har tillräckliga åtgärder för att förhindra att deras verksamheter utnyttjas.

– Vi vet att rapporteringen är låg i de verksamheter vi har tillsyn över. Det måste ändras. Vi försöker informera företagen om vad penningtvätt är för något och vad det är för uppgifter som är intressanta för finanspolisen att få in, säger Johan Bark på rättsliga avdelningen vid Länsstyrelsen i Stockholms län.

Den nya penningtvättslagen kom 2009. Ett flertal företag som tidigare inte omfattades av reglerna är sedan dess under länsstyrelsens tillsyn.

"Slår på djungeltrumman"– Just nu slår vi hårt på djungeltrumman och hoppas att informationen kommer att sprida sig mer och mer. Vi satsar på att skicka ut broschyrer och ordna informationsträffar. Under de kommande åren ska vi förhoppningsvis ha träffar i Västmanland, säger Johan Bark.

Enligt Daniel Vesterhav är penningtvättsregistret ett bra verktyg – som dock inte utnyttjas tillräckligt.

– Rapporterna används idag som ett underrättelsematerial och för det ändamålet är registret bra. Men det borde gå att utnyttja det i mycket större utsträckning än vad man gör idag, säger han.

Daniel Vesterhav, utredare på Brottsförebygganderådet.

Penningtvätt

Penningtvätt innebär att pengar från en olaglig verksamhet (så kallade svarta pengar) genom olika överföringar blir till pengar som kan redovisas helt öppet i bland annat bokföring (så kallade vita pengar ). Penningtvätten döljer pengarnas brottsliga ursprung.

KÄLLA: Nationalencyklopedin

Anmälningsskyldiga verksamheter

Verksamheter som är skyldiga att anmäla misstänkt penningtvätt och finansiering av terrorism

KÄLLA: Länsstyrelsen

Annons