Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare missade cancer

Läkaren gav patienten järnmedicin för lågt blodvärde och rådet att komma tillbaka om ett par månader. Men knappt två veckor senare visade det sig att patienten hade cancer.

Annons

Det var i början av 2011 som patienten sökte vård vid Mitt Hjärta i Fagersta. Vid besöket togs också prover för att kolla blodvärde och det visade sig vara för lågt. Läkaren ställde diagnosen järnbristanemi och skrev ut järnmedicin till patienten, som även fick kostråd och rekommenderades ett återbesök om två månader.

Bara några veckor senare blev patienten sämre och sökte vård igen. Det visade sig då att dennes blodvärde sjunkit avsevärt under kort tid och patienten blev därför inskriven på medicinmottagningen i Västerås. Utredningen som gjordes där visade att personen led av benmärgscancer.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserar läkaren på Mitt Hjärta för att ha brustit i vården av patienten. Man anser bland annat att läkaren skulle ha utrett patientens låga blodvärde eftersom även järnbristanemi kräver ytterligare provtagningar. Läkaren har fördröjt diagnostiseringen och behandlingen av patientens tumörsjukdom. IVO skriver i bedömningen att "vården inte har skett enligt vetenskap och beprövad erfarenhet".

Annons