Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala politiker om Trumps valseger

Artikel 6 av 10
Presidentvalet i USA 2016
Visa alla artiklar

"Jag känner en oro för de mänskliga rättigheterna".

Annons

På onsdagsmorgonen, svensk tid, stod det klart att Donald Trump är den som vinner amerikanska presidentvalet. Fagersta-Posten har samlat några av reaktionerna från lokala politiker i norra Västmanland.

Läs mer: Donald Trump är USA:s näste president

Carina Sándor (L), kommunalråd i Skinnskatteberg:

"Jag är besviken. Det är oroväckande. Svårt att förutspå vad som händer framöver i USA och Trumps inverkan på världspolitiken. USA kommer troligtvis bli än mer splittrat än vad det redan är i dag. Jag hoppas innerligt att han inte förverkligar sina påståenden som framförts under kampanjtiden, så som till exempel hindra frihandel, riva upp klimatavtal, bygga murar. Jag känner en oro för de mänskliga fri- och rättigheterna".

---

Sheila Imamovic Skog (MP), Skinnskatteberg:

"Det är fruktansvärt. Mörka tider och isande vindar. Ofattbart. Han är en stor populist och rasist, så det är hemskt. Alla hans uttalanden som skapar konflikt mellan människor, hur han särbehandlar människor. Det verkar som att han inte är medveten om mänskliga rättigheter. Jag har följt valet litegrann men trodde inte att skulle hända och var chockad i morse. Å andra sidan har den amerikanske presidenten väldigt lite makt med tanke på kongressen så hoppet ligger kvar där. Det är mycket som hänger på kongressen nu".

Läs mer: Amerikaner i Fagersta kommenterar presidentvalet och Trump

Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta:

"Just nu står ju klart att det blir Trump och det var väl oväntat utifrån att varje opinionsmätning har pekat på något helt annat. Det tyder på att de finns en stor osäkerhet i de här mätningarna. Hur kunde man ta så fel på opinionen? Sen känns det ju onekligen i världen att de demokratiska institutionerna och den etablerade politiken inte har snappat upp dem här signalerna om ett missnöje. Det känns som att det är samma fenomen i hela världen från missnöjesröster när det gäller Brexit, och SD i vårt eget land. Det är någonting gemensamt i det här som ingen riktigt har lyckats sätta fingret på. Det är någonting som snurrar i mitt huvud just nu. Man vet ju inte vad som kommer hända nu. Kommer Trump göra verklighet av alla de här utspelen med kärnvapen, bomba IS och bygga mur mot Mexiko. Menar han allvar eller vad händer?"

--

Stig Henriksson (V), Fagersta:

"Jag ska strax upp i en debatt i kammaren snart om prata om bland annat samarbetet med NATO. Jag hoppas och tror att med anledning av det så kan NATO- samarbetet ha svalnat. Om man ska se någon ljuspunkt i samvaron. Hillary Clinton har stora fel och brister på många sätt men en president som undrar varför man inte ska använda kärnvapen när man ändå har dem det är inte en president som inger förtroende. Det allvarligaste är väl oberäkneligheten, ingen kan ju förutse vad det här presidentskapet kommer att innebära i praktiken. Det är svårt att veta hur den karln tänker.

Man har haft en politik både i USA och i övriga världen som har ökat i decennier, de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare. Man blir lika överraskade varje gång. När ska man inse sambandet?"

--

Anita Lilja Stenholm (L), Fagersta:

"Det är en chock. Opinionssiffrorna har ju talat ett helt annat språk. Det är med sorg att ta emot det här beskedet. En populistisk president där missnöjet har segrat. Det bådar inte gott för världen om han fortsätter i den här stilen med kvinnohat, isolationspolitik och sen exkludering av viktiga medborgargrupper. Vi får hoppas att han bättrar sig, men jag är sorgsen idag. Det är en sorgsen dag.

För mig är det en stor gåta att Trump gick om på slutet. Det är ett så stort land och jag skulle vilja veta hur många som inte röstade. Det var ju lågvattenmärke i debatterna hela vägen och Trump har ju varit värst. Han är ju en nykomling i det politiska livet, men det mesta har ju varit kritiska mot honom även hans egna parti. Han har ju mycket att städa upp efter sig. Han får ta fram den stora sopkvasten"

--

Åsa Eriksson (S), Norberg:

"Det här är ett resultat som vi måste förhålla oss till, vi respekterar alltid demokratiska valresultat. Det är viktigt att Sverige fortsätter att upprätthålla goda relationer med USA. Men som socialdemokrat är jag förstås djupt oroad över utvecklingen över världen och USA om Donald Trump tänker göra verklighet av det han har utlovat i valrörelsen. För svenskt vidkommande så är det två saker som jag tror kommer spela särskilt stor roll och det handlar om handeln med USA. Sverige är ett exportberoende land. Vi importerar och exporterar och jag hoppas att Trump har kloka rådgivare och att man kommer bedriva en klok handelspolitik. Men gör han verklighet av det han utlovat i valrörelsen kommer det få konsekvenser för vår handel och kanske också tillväxten i Europa och Sverige"

Att ha en president i USA som har uppträtt så oberäkneligt som Donald Trump har gjort hittills som är överbefälhavare i USA och har tillgång till kärnvapen gör ju inte att världen känns tryggare i dag".

--

Johanna Odö (S), kommunalråd, Norberg:

"Jag vill inte tro att det är sant! Det är de sociala och ekonomiska klyftorna i samhället som skapar denna ofattbara seger, växande klyftor är förödande. Jag ser det som en katastrof för alla oss som tror på en demokratisk värld."

--

Kent Persson (V), Norberg:

"Jag är bestört över den osäkerhet som det här kommer att medföra politiken. Vad händer med klimatavtalet och handelsfrågor? Vad händer i USA inrikespolitiskt? Det som sker i USA och EUropa är ett underbetyg för den politik som förts i många länder där vi ser att klyftorna ökar. Det här måste vi verkligen ta på allvar nu. Det finns anledning att känna oro och osäkerhet. Det här var det sämsta scenariot men vi måste hantera det här också."

Annons