Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marias cykel stals och såldes på Blocket

Cykelstölder ökar kraftigt i landet, och endast en procent av fallen uppklaras. Maria Furulind är en av få som fått tillbaka sin stulna cykel, genom att ta reda på vem som tagit den.

Annons
Maria Furulind (mitten), hittade sin stulna cykel och tog tillbaka den. Till vänster ses dottern Elisia Furulind Sjöström, och till höger dottern Linny Furulind Sjöström.

70 900, så många cyklar stals i Sverige förra året, det visar siffror från Brottsförebyggande rådet. Antalet är en ökning med sju procent sedan föregående år, och sommarhalvåret är den tid då cykelägare bör vara extra uppmärksamma.

Statistiken visar att endast en procent av alla cykelstölder som anmäls uppklaras. Fagerstabon Maria Furulind är en av få som fått tillbaka sin stulna cykel. Trots att cykeln var låst och stod parkerad utanför Marias arbete så försvann den.

– Precis innan semestern så skulle jag cykla från jobbet till barnens skolavslutningar. Någonstans i flängandet så tappade jag cykelnyckeln, vilket gjorde att cykeln blev stående utanför jobbet när jag gick på semester, berättar Maria Furulind.

När hon kom tillbaka från semestern var cykeln borta, trots att den varit låst under hela tiden. Kollegorna berättade att cykeln varit kvar bara några dagar tidigare.

Maria tänkte att cykeln, som var en 25-årspresent och hade ett värde av 5 000 kronor, skulle hon förmodligen aldrig få se igen. Trots det anmälde hon cykeln stulen.

– Jag tänkte att den fraktas väl i väg någonstans just nu. Oddsen är inte så stora att jag får tillbaka den.

I slutet av sommaren befann sig Maria tillsammans med barnen nere vid Eskiln för att delta i EM i wakeboard. Maria får då se sin cykel stå parkerad i närheten av omklädningsrummen vid vattnet.

– Jag tog en noggrann titt, och både jag och barnen konstaterade att det var min cykel. Jag hängde kvar och väntade på att personen som ställt den där skulle komma. Efter ett tag dök en ung person upp, då sa jag ”Snygg cykel, var har du köpt den?”.

Det visade sig att personen lånat cykeln av sin kompis, som köpt den på Blocket för några hundralappar. Maria fick telefonnumret till personen som köpt cykeln, vilket gjorde att hon kunde ta reda på vem som sålt den. Senare visade det sig att det var en person som hon kände igen.

– Jag tyckte synd

om den som köpt cykeln, hur skulle den personen kunna veta att cykeln var stulen? Dock vet jag att köparen fick tillbaka pengarna för den, eftersom att vi har pratat om det efteråt, säger Maria Furulind.

När det blev klart för Maria vem som stulit hennes cykel hörde hon av sig till polisen, sedan lämnade hon det i deras händer.

– Jag var riktigt förbannad, men jag valde att inte konfrontera personen då det kanske kunde påverka utredningen på något sätt, säger hon.

På grund av att Maria hade personliga detaljer på cykeln kunde hon enkelt identifiera cykeln och återfå sin stulna födelsedagspresent.

Läs också: Cykelstölder förblir oftast ouppklarade brott

Polisens tips för cykelägare

Polisens huvudsakliga tips är att alltid låsa cykeln, men om den blir stulen underlättar det om du har koll på följande uppgifter när du gör en anmälan till polisen:

Källa: www.polisen.se

Annons