Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marino Wallsten blickar framåt och bakåt

Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S) berättar om sin syn på dåtiden, nutiden och framtiden med anledning av Fagersta-Postens reportageserie med samma tema.

Annons
Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta, ger sin syn på vad som format Fagersta till den stad det är i dag och hur den kan fortsätta utvecklas i framtiden.

Vad tycker du är mest värt att lyfta fram ur din kommuns historia?

– Om man ska dra det till sin spets är det järnmalmen som symboliserar Fagersta. Man har brutit malm här i över 800 år och det är på så vis järnmalmsindustrins vagga. Det är något som satt sin prägel på Fagersta i sin helhet, säger Marino Wallsten.

Hur har historien format dagens samhälle?

– Kanalen har funnits i drygt 220 år och närheten till en vattenled har varit en viktig del i Fagerstas utveckling. På vattnet har man transporterat från gruvorna och tillverkningen från allt från järnverk till stålverk. Det har haft stor betydelse.

Hur märks kommunens historia i dag?

– Vi njuter på något vis av frukterna från tidigare framgångar, vi har dem kvar även om de inte är i samma skala och det har fortfarande stor betydelse.

Vad kan man lära av historien när man blickar framåt?

– Det man måste göra är att ta vara på befolkningsökningen. Vi är i ett läge där vi ökar och då gäller det att ligga i framkant och anpassa befolkningen till kommunen på ett bra sätt. Exempelvis genom att bygga ut allt vad välfärdstjänster och service heter i kommunen, det behöver anpassas. Som skolan och äldreomsorgen.

Läs del 1: Hammaren som anlade Fagersta

Läs del 2: Fagersta – staden som fick en för stor kostym

Annons