Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket på Norrbygården

I kväll besökte Lars Brånn, Migrationsverkets enhetschef i Västerås, asylboendet Norrbygården i Fagersta.

Annons
Lars Brånn, enhetschef på Migrationsverket i Västerås, utvärderar tillsammans med tolkarna vad som fungerade bra med mötet och vad som kan förbättras.

Orsaken är den senaste tidens larm om missförhållanden, som lett till att all personal på boendet sparkades i måndags .

Nu är det i stället bolaget Kulthammar, som ansvarar för Norrbygården, som tagit över driften i egen regi från den tidigare underentreprenören.

Migrationsverket hade två möten under kvällen, först ett för alla och sedan ett separat för de kvinnor som bor på Norrbygården. De personer Fagersta-Posten pratar med efter mötet, uppskattar att det ägt rum och hoppas och tror att livet på Norrbygården kommer förändras till det bättre. 

Det som sker närmast framåt är gruppinformation och tillsyn, säger Lars Brånn, enhetschef på Migrationsverket i Västerås.

Migrationsverket ska göra fler oanmälda tillsyner på Norrbygården, något som inte skett under hösten. Gruppinformationen innebär att Migrationsverket pratar med 15-20 asylsökande åt gången, tillsammans med tolk, för att informera om viktiga saker som till exempel asylprocessen och sjukvård.

Redan på fredag kommer polisen att besöka Norrbygården för att informera om sitt arbete och även ta emot eventuella anmälningar om det är så att det finns misstankar om brott.

– Jag upplever att det varit uppskattat att bli lyssnad och för egen del uppskattar jag att kliva fram och säga att vi gör allt vi kan för att det här ska bli så bra som möjligt. Det har inte varit bra, det är viktigt att vara ärlig och tydlig med det. Men vi och Kulthammar är väldigt överens om att nu ta ett steg i taget, säger Lars Brånn efter mötet.

Annons