Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbidrag hjälper Ängelsberg att få fiber

9,5 miljoner kronor gör det möjligt att bygga ut fiber för bredband i Ängelsberg med omnejd. Cirka 220 hushåll är redo att ansluta sig.

Annons
Sebastian Ericsson och Kurt Ericsson, Engelnet ekonomisk förening, gläds över bidraget från länsstyrelsen. ”Vi vill även tacka Fagersta kommun, bland annat bredbandssamordnaren Kjell Karlsson och kommunledningen med Anders Kihlström i spetsen”, säger Kurt Ericsson. Projektet drar i gång i år och ska vara klart i december 2018.

Bredband via fiber är viktigt för att stoppa avvecklingen av landsbygden, menar Kurt Ericsson, styrelsemedlem i Engelnet ekonomisk förening.

– Detta är verkligen en bra investering för framtiden. Det mesta kommer att ske via internet i framtiden, som till exempel hemsjukvård.

Bidraget, som föreningen fick via länsstyrelsen i fredags, är avgörande för etableringen av fiber i området, berättar Sebastian Ericsson, också med i styrelsen.

– Annars skulle det inte vara möjligt. Projektet bygger på bidrag från länsstyrelsen och ideellt arbete.

– Fem mil kabel ska läggas från Ombenning och Stabäck i norr, till Flohäll och Skommarbo i söder, säger Kurt Ericsson.

I området finns totalt 450 fastigheter, både permanenta hushåll och fritidshus. För tillfället finns 245 anmälda anslutningar, fördelat på 220 hushåll som tecknat avtal om fiber.

– Alla får det installerat och klart. Sedan är det bara att välja leverantör, säger Sebastian Ericsson.

Tilldelningsbeslutet efter upphandlingen om vilken entreprenör som ska utföra arbetet meddelas 25 mars.

– Det finns fortfarande möjlighet att anmäla intresse för fiber till oss, men det ska helst vara omgående, säger Kurt Ericsson.

Engelnets hemsida publiceras uppdateringar kring fiberutbyggnaden i området.

Kartan visar fiberområdets sträckning, från Ombenning i norr till Skommarbo i söder.

Kostar totalt 16 miljoner kronor

De 9,5 miljoner kronorna från länsstyrelsen har beviljats ur Landsbygdsprogrammet 2014-2020, som består av stöd och ersättningar för att utveckla landsbygden.

Bidraget täcker nästan 60 procent av totalkostnaden, 16 miljoner kronor, för att bygga ut fiber i området.

Engelnet ekonomisk förening har som syfte att etablera fibernät i Ängelsberg med omnejd. Föreningen grundades 2013 och består av tre styrelsemedlemmar och cirka 220 medlemmar som tecknat avtal om fiber.

Annons