Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det dags för Ostbågens dag

Missade du fredagsmyset så kan du ha måndagsmys med gott samvete på måndag kväll. Måndagen den 5 mars är nämligen Ostbågens dag.

Annons

Kärt barn har många namn. Ostbågen kallas även ostkrok och är en sorts snacks med ostsmak som tillverkas av bland annat majsmjöl.

Den uppfanns på 1950-talet av ett företag i New York, King Kone Corp., som från början tillverkat glasstrutar. Uppfinnaren, Morrie Yohai, döpte produkten till Cheez Doodles, som blivit ostbåge eller ostkrok på svenska. I Storbritannien kallas ostbågar för cheese puffs, i Danmark osterejer och i Norge ostepop.

1967 skapade Wasabröd och det amerikanska livsmedelsföretaget Borden gemensamt ett bolag för att exploatera den svenska marknaden för snacks. Bolaget, som först döptes till Old London Wasa men som sedan 1973 bara heter OLW, lanserade Cheez Doodles på svenska marknaden 1968. Efter ett antal ägarbyten ägs OLW sedan 2005 av norska industrikonglomeratet Orkla.

I dag finns det andra tillverkare och distributörer av ostbågar i Sverige, främst Estrella, men OLW dominerar fortfarande marknaden.

Hur Ostbågens dag bör firas är helt upptill högtidshållaren. Att äta en påse ostbågar framför teven kan vara en lämplig form. Men med ett energiinnehåll på 500 kalorier per 100 gram är ostbågen inget att rekommendera för den som vill gå ner i vikt.

Annons