Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu avgörs infekterad fråga om boendeplats

Var ska Fagerstas nya äldreboende byggas? Frågan delar boende på Uggelbo och Fagerstas pensionärsföreningar.

Annons
Ulla Bagge från SPF i Fagersta och Hans Pernäng, PRO i Fagersta, tycker att alternativ nummer två är det bästa förslaget av de kvarvarande möjligheterna.

Ett nytt äldreboende kommer att byggas i Fagersta. Men var? På måndag ska fullmäktige besluta om plats.

Från början fanns det sex olika alternativ. Det har nu kokats ned till endast två – båda på Uggelbo. Detta efter att politikerna i kommunstyrelsen valt att gå emot socialnämndens placeringsförslag och även öppna för en plats närmare järnvägen.

– Det känns som att de inte lyssnar på oss när de börjar prata om alternativet vid järnvägen igen. Jag vet inte om de tagit intryck av de som protesterat, säger Lennart Lindeskär från SPF i Fagersta.

Som Fagersta-Posten tidigare har skrivit om reagerar boende på Uggelbo kraftigt mot det så kallade alternativ två på den fotbollsplan som ligger mellan två villaområden.

Protestlistor med totalt ett 90-tal namn har lämnats in till kommunkontoret. Och politikerna öppnar alltså för en annan placering.

– Det kommer sig lite av folkopinionen. Vi måste vara lyhörda för vad våra kommuninvånare säger men likväl vad pensionärsorganisationerna säger. Där har man inte kunnat enats, säger Eleonor Wikman (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Pensionärsföreningarna tycker att alternativ två är det bästa av de kvarvarande möjligheterna. Det är också den placering som socialnämnden föreslog – innan kommunstyrelsen öppnade även för alternativ ett.

Alla Fagerstas pensionärsföreningar är emot alternativ ett.

– Järnvägen ligger så nära där. Och läget är inte lika öppet och trevligt som det skulle bli i alternativ två, säger Lindeskär.

– ”Ettan” trodde vi över huvud taget inte på. Där har man tidigare inte tillåtits bygglov på grund av järnvägen, säger Hans Pernäng, ordförande i PRO Fagersta.

Det planerade äldreboendet är tänkt för pensionärer som har ett stort behov av omsorg.

– Där kommer man inte in om man inte mår väldigt dåligt. De är inte ute och går i samhället – de behöver en lugn miljö, säger Pernäng.

Placeringen av äldreboendet är tänkt att avgöras nu på måndag av kommunfullmäktige. Och underlaget öppnar alltså för en diskussion mellan politikerna.

Kan det bli votering?

– Det kan tänkas, men jag tror vi ska försöka hitta en lösning, det är inte bra med votering om en sådan här sak. Jag tror att vi kommer fram till ett förslag men kan inte säga vad det blir, säger Eleonor Wikman.

Ett förslag eller ett beslut?

– Ett beslut eller kanske något annat. Men jag ska inte föregå diskussionen.

Kan ärendet skjutas upp?

– Beroende på vilket förslag som kommer så ja, det kan vara så, säger Wikman.

Annons