Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu drar Vi i femman i gång igen – Mariaskolan är en av åtta klasser kvar

Klockan 17.00 på tisdagen, den 17 januari, inleds "slutspelet" i årets upplaga av klassiska frågesporttävlingen Vi i femman i P4 Radio Västmanland.

Annons

Åtta klasser i Västmanland har kvalificerat sig till kvartsfinalerna i länet. Länsmästarna, som går vidare till regionnivå, ska vara utsedda före sportlovet.

Tisdagens direktsända match sker mellan Irstaskolan 5A, Västerås, och Ängshagenskolan 5A från Sala. Mariaskolan 5A från Fagersta går in i tävlingen på tisdag nästa vecka.

De fem övriga kvartsfinalisterna i Västmanland är: Hammarbyskolan 5B, Västerås, Norra Vallbyskolan 5A, Västerås, Rönnbyskolan F-5, 5B, Västerås, Blåsboskolan, 5B, Västerås och Kunskapsskolan Västerås 5A, Västerås.

Vi i femman startade i SR redan 1963. 1970 började även SVT sända frågesportprogrammet. Programledaren Carl-Uno Sjöblom gratulerar de tävlande i klass 5 i Västra Skolan i Hallsberg (Håkan Dunder, Göran Björklund och Jan Månsson) som vann  riksfinalen 4:e oktober 1970 i Stockholm.

Tävlingen är sig lik från tidigare år. Momenten kommer att kännas igen, med snabbfrågor, ja- och nej-frågor, A- och B-frågor, mattefrågan, stegen och att klassen ska lösa en gemensam uppgift finns kvar, den s k ”Dagens grej”.

Det nya är att länsettan och tvåan får var sin stor pokal som minne.

Runt 70 000 femteklassare deltar årligen i uttagningen till Vi i femman som hålls i november. Av dessa kommer 400 elever nu att tävla i radio när en kille och tjej representerar sin klass.

– Men det är viktigt att trycka på att det är hela klassens resultat som har tagit dem ända fram till att tävla i radio. Därför har vi ett frågemoment som involverar hela klassen, säger Marianne Greip, som är projektledare och frågemakare för Vi i femman på Sveriges Radio, i ett pressmeddelande.

Olika ämnena är kopplade till läroplanen och noga kontrollerade mot referensklass och lärarkår, men det finns också populärkultur med i frågepaketet.

– Det pågår ständigt förnyelsearbete med Vi i femman och det är viktigt att vi anpassar tävlingen både till läroplanen och vad som sker i skolan. Men vi försöker också ha koll på annan kunskap som känns relevant för 11-åringar, säger Marianne Greip.

Simstjärnan Sarah Sjöström kommer att ställa frågor i Vi i femman när tävlingen drar i gång på tisdagen.

Flera olika kändisar ställer frågor och först ut, under tisdagen, är simdrottningen Sarah Sjöström följd av bland andra ryttaren Peder Fredricson, youtubern Thomas Sekelius och de norska artisterna och tvillingarna Marcus & Martinus.

I Västmanland deltog hela 122 femteklasser i uttagningen förra året. Tisdagar och torsdagar kommer de direktsända matcherna att kunna höras i Sveriges Radio – eller i efterhand i Vi i femmans podd.

Programledare är Mattias Rensmo och domare f d rektorn Eija Salminen.

Spelschemat för övriga kvartsfinaler:

19 januari: Norra Vallbyskolan 5A, Västerås – Hammarbyskolan 5, Västerås.

24 januari: Kunskapsskolan 5A, Västerås – Mariaskolan 5A, Fagersta.

26 januari: Blåsboskolan 5B, Västerås – Rönnbyskolan 5B, Västerås.

Samtliga direktsända radiosändningar börjar klockan 17.00 i P4 Västmanland och pågår i en timme. Vi i femmans kvartsfinaler sänds i alla 25 lokalradiostationer i landet. Vilken klass det blir som slutligen kammar hem segerpokalen i Vi i femman avgörs i finalen som visas i SVT Barnkanalen den 27–30 mars med Rickard Olsson som programledare.

Annons