Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska kanalporten vara i vattnet i 40 år

Titta noga på bilden ovan – det dröjer sannolikt 40 år innan den här porten åker upp i skyn igen. En i det närmaste unik slussport i Fagersta har renoverats.

Annons

Det övre slussportsparet i Strömsholms kanal vid hembygdsgården har renoverats under hösten och vintern. I torsdags sattes de på plats igen.

Rolf Mylläri, Patrik Ramsten och Martin Grün på Strömsholms kanal har lagt ned totalt omkring 1 000 timmar på renoveringen. Nu hoppas de att portarna håller 30–40 år till.

– I den ena porten har vi bytt ut fyra tvärbalkar plus planket. I den andra har vi bytt någon enstaka balk och planket, säger Rolf Mylläri.

De omkring 5,5 meter höga portarna är i det närmaste unika. I Sverige är det enligt Mylläri endast Kinda kanal som har liknande portar.

– Balkarna är 200–300 år gamla. Vi finkammar hela Mälardalen efter gamla stora tallar. De måste vara åtta till tio meter höga utan kvist och 60 centimeter i diameter i brösthöjd, säger Rolf Mylläri.

Portarna har tätats med kärdrev mellan varje plank samt med beck. Ändå kommer det att läcka vatten den första tiden.

– Porten är i stort sett tät, men runt omkring läcker det innan trät svällt upp. Till sommaren kommer det att vara riktigt fint, säger Mylläri.

Sedan är alltså planen att portarna håller tätt flera decennier innan de lyfts upp igen.

Annons