Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu skickar Fagersta räkningen till staten – begär halv miljon

”Eftersom Fagersta kommun har tvingats utföra uppgifter som är statens ansvar begär vi kompensation från Rikspolisstyrelsen för utlagda medel.”

Annons

Fagersta kommun fortsätter att sätta press på staten.

På fredagen meddelade kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten via ett pressmeddelande att räkningen för väktarna, som sedan i höstas patrullerat i Fagersta för att upprätthålla ordningen i polisens frånvaro, kommer att skickas vidare till högsta polisledningen som av kommunen förväntas ersätta Fagersta för kostnaderna för väktarbevakningen.

Arkivbild. Foto: Mikaela Jansson.

Läs mer: Fagerstas väktarinsats förlängs – vill att polisen betalar

– Fagersta kommun har drabbats av en omfattande ökning av skadegörelse, våld och ungdomsbrottslighet. Samtidigt har polisbemanningen inom det lokala polisområdet Norra Västmanland minskat med omkring 40 tjänster, trots att polisområdet har utökats med en kommun, konstaterar Marino Wallsten i pressmeddelandet.

I september förra året beslutade kommunstyrelsen att köpa in tjänster från ett vaktbolag som skulle köra runt i Fagersta på kvällar, nätter och helger för att upprätthålla tryggheten och minska brottsligheten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

500 000 avsattes från kommunens sida för att betala för väktarna, vars verksamhet kommer att bedrivas fram till 31 mars i år – pengar som kommunen redan från börjat aviserat att de tänker begära in från staten.

Läs mer: Marino Wallsten: Poliserna är för få – nu ska väktare bevaka i Fagersta

De ronder väktarna gör har tagits fram i samarbete med polisen som också kontaktas omgående om väktarna stöter på pågående brottslighet eller någon annat misstänkt.

Marino Wallsten, S, kommunalråd i Fagersta.

– Fagersta kommun får en rapport efter varje arbetspass. De kommentarer kommunen har fått från polisen har varit väldigt positiva. Polisen menar att patrulleringen har bidragit till ett lugnare Fagersta där skadegörelsen har minskat, uppger Marino Wallsten.

Polisens brottsstatistik för skadegörelse och mordbrand visar att antal brott under perioden 6 oktober till 26 november 2017 har minskat jämfört med samma period år 2016, enligt Fagersta kommun.

Väktarna rör sig runt i Fagersta kommun under tiderna söndag till torsdag 15.00–24.00 samt fredag till lördag 17.00–02.00.

Annons