Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu slår klockorna åter i slangtornet

När brandstationen stod klar 1941 fick Fagerstaborna full koll på tiden. Det klockspel som är placerat på slangtornet slog varje hel- och halvtimme och gav puls åt Fagersta.

Annons
Klockan på slangtornet vid brandstationen fungerar igen tack vare ett nytt digitalt system. I samma veva lagades klockspelet med de två smederna som nu slår med sina klingor varje hel- och halvtimme.

Margaretha Eriksson och Gertraude Bergström är två Fagerstabor som är glada över att klockspelet nu åter är i gång efter närmare 30 år av tystnad.

– För mig är ljudet nostalgi och jag tänker tillbaka på när jag som liten mötte upp min far varje dag när han slutade arbetet på bruket, säger Gertraude Bergström.

När Fagersta firade 70 år som stad förra året, tyckte Gertraude att det vore passade att klockspelet skulle lagas.

– Jag skrev mejl, ringde och skrev på facebook. Det tog en bra stund innan jag väl fick svar av kommunen. Så att smederna slår igen är verkligen jättekul tycker jag. Det är kul att allt tjat inte har varit förgäves, säger hon.

De två smederna på klockspelet är gjutna i brons av konstnären Aron Sandberg och döptes i folkmun till Holst och Zander. Smeden Holst är klädd i förkläde som de gamla Lanchashiresmederna och Zander är förebild för den moderna bruksarbetaren iklädd blåställ.

– De ska symbolisera ”Det gamla möter det nya”. Klockspelet är för oss äldre förknippat med stadsbilden. Det är många av oss gamla Fagerstabor som har saknat det här ljudet. Det gav puls åt Fagersta, säger Margaretha Eriksson.

Annons