Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NVU:s nya ordförande om den stora uppgiften

I onsdags stod det klart – Ola Wahlsten (S) blir ny ordförande för Norra Västmanlands utbildningsförbund efter Shiro Biravand (V).

Annons
Ola Wahlsten har många tankar och idéer om NVU:s utmanande uppgifter framöver.

Norra länsdelen. NVU står inför många utmaningar. Men just det ordet tycker nya ordföranden Ola Wahlsten överanvänds.

– Jag brukar säga uppgift i stället, det är ett bättre ord, säger han.

Fagersta-Posten ville höra vilka ambitioner han har med klubban i hand.

Vad betyder ordförandeskapet i NVU för dig?

– Mycket. Jag får möjlighet att påverka utvecklingen på ett mycket större sätt än när jag suttit som ledamot. Dels är det ett deltidsarbete och det står i instruktionerna att ordförande ska ta initiativ till utveckling och förändring i enhet med förbundets uppdrag.

Vart ligger ditt största fokus/har du någon hjärtefråga?

– Redan som ordförande i Brinellskolans elevråd så gillade jag elevdemokrati ... men det ska jag inte lägga mig i nu. Jag tycker det är mycket viktigt att klara vuxenutbildningen för nyanlända. Dels för integrationen och dels för att de inte ska hamna i försörjningsstöd. Det är ett annat läge nu än vid Balkankrisen i början på 90-talet, många som kommer är analfabeter på sitt eget språk. Vi måste se till att insatserna kompletterar varandra. Jag tror att yrkesvägledning är ett viktigt inslag i detta.

Hur ser du på striden om ordförandeposten så här i efterhand?

– Det är helt utagerat. Jag har känt Shiro Biravand (V) länge och det var ingenting personligt. Han kom och gratulerade mig samt gav mig blommor när jag valdes och sa att han insett att det var rätt att byta ordförande nu.

Vad beror underskottet i NVU på?

– Dels en underfinansiering på flera miljoner. Och den mängd nyanlända som NVU är skyldiga att ta hand om, vilket innebar ökade kostnader för personal och lokaler. Sedan hade ekonomiavdelningarna dålig koll.

Det ser ut som att NVU bara får hälften av de 5 miljoner som förbundschefen begärt. Vad tycker du om det?

– Vi är ju glada för varje krona vi får. Vi hade möte i går och en enhällig direktion beslutade om åtgärder för att klara av detta. Det handlar bland annat om att skapa större genomströmning i svenska för invandrare (sfi). Arbetsförmedlingen får ta över om det drar ut för mycket på tiden. Generellt tror jag det handlar om att tänka lite mer i produktionstermer: att utnyttja resurser effektivare. Det handlar inte bara om att få mer pengar, utan också vad vi gör av dem.

Hur ska NVU hantera de samarbetssvårigheter som finns mellan kommunerna i förbundet?

– Vi måste träffas mer till att börja med. I maj ska jag och förbundschefen Mats Berglund träffa de tre kommunalråden och diskutera budget. Då ska vi lyfta vilka behov vi har.

Ola Wahlsten

Ålder: 62 år.

Bor: Villa i centrala Fagersta.

Familj: Vuxna barn, ett barnbarn samt tre Flatcoated retrievers varannan vecka (delad vårdnad).

Intressen: Motion med hundarna. Läsning och musik.

Utbildning: Diverse utbildningar inom journalistik och ledarskap.

Arbetsliv: Reporter på VLT i 16 år, reporter på FP i nio år, redaktionschef/chefredaktör på FP i 13 år.

Annons