Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny butik med mat från Mellanöstern

I går öppnades en ny arabisk livsmedelsbutik i Fagersta. Bakom idén står Eiad Issa och Maher Alaiobi som menar att det är stor efterfrågan på mat från Mellanöstern.

Annons
Eiad Issa (längst bort i bild) åkte till bland annat Västerås för att handla specifika kryddor och maträtter från sitt hemland Syrien. Nu ska han och Maher Alaiobi (mitten av bilden) öppna en arabisk livsmedelsbutik i Fagersta. Ziad Issa (längst fram i bild) ska arbeta i butiken.

Eiad Issa kom till Sverige för ett år sedan och irriterade sig på att behöva åka till större städer för att få tag på bra arabisk mat.

– Det bor många araber i Fagersta som verkar vilja ha tillgång till arabisk mat. Framför allt färskt halalkött och kryddor från Mellanöstern. I dag finns det inte att få tag på här i Fagersta så en butik behövs, säger han.

En krydda som används mycket i den arabiska matkulturen är ”Sju kryddor”, en kryddblandning med ingefära, vitpeppar, kanel, kryddnejlika, spiskummin, svartpeppar och kardemumma.

– Det är populärt att blanda med ris och kött, säger Eiad Issa.

Fagersta Skänkens gamla lokal blir platsen för livsmedelsbutiken.

Förutom färskt kött kommer det även att finnas allt från sötsaker och hygienartiklar till nybakat bröd och arabiska tidningar.

– All mat levereras från ett stort grossistföretag direkt till oss, säger Eiad Issa.

Butiken kommer hålla öppet alla vardagar.

– Det vore kul om andra kulturer vågar sig på att testa den arabiska maten. Det finns mycket gott, både kött och vegetariska alternativ, säger Eiad Issa.

stor variation. I butiken finns det bland annat sötsaker från Turkiet och mängder av juice av exotiska frukter.
Annons