Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny löparbana kan bli första genomförda e-förslaget från Fagerstaborna

Fagersta ser ut att få en ny löparbana. Och det tack vare Fagerstaborna själva - som har röstat fram banan som ett så kallat e-förslag. Det här kan bli det första medborgarförslaget att förverkligas på det här sättet.

Annons

Senad Suhonjic vill gärna att tävlingar arrangeras på en framtida löparbana, som till exempel DM på 5 000 eller 10 000 meter.

Fagerstaborna kan sedan i maj lämna så kallade e-förslag på kommunens hemsida. Efter fler än 60 röster från invånarna måste politikerna behandla frågan.

Förslagen ligger ute 90 dagar. Hittills har tio förslag passerat den gränsen. Fyra av dem hamnade över 60 röster - och närmast ett förverkligande är alltså bygget av en 400-metersbana. Politikerna i både utbildnings- och fritidsnämnden och kommunstyrelsens arbetsutskott säger ja till banan.

Läs mer: Första e-förslagen har röstats fram

Fagerstabon Senad Suhonjic är mannen bakom det som är nära att bli Fagerstas första genomförda e-förslag.

– Jättebra att kommuner ger folk möjligheten att påverka inte bara genom val vart fjärde år utan att de verkligen tar till sig folks åsikter, säger han.

Suhonjic flyttade till Fagersta för fyra år sedan. Som van löpare reagerade han på att det inte finns en löparbana på orten.

– Jag tycker det är märkligt en sådan rätt stor kommun inte har en löparbana. En mindre kommun som Skinnskatteberg har det, säger Suhonjic.

När han hörde om möjligheten att skriva e-förslag valde Senad Suhonjic att skriva ned sina tankar och skicka i väg ett förslag.

– Responsen har varit större än vad jag vågat hoppas på och det är väldigt positivt och glatt. Inte bara från aktiva inom idrotten utan också från andra som kanske har barn i skolan och som känner att det här är ett behov som vi behöver fylla.

Frågan om löparbanan ska upp till kommunstyrelsens novembermöte. Men arbetsutskottet har redan sagt ja och vill ha ett kostnadsförslag från Norra Västmanlands kommunalteknikförbund.

– Vi är positiva till tanken och vi förordar Fagerliden där det tidigare har varit en löparbana, säger Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande.

E-förslagen ger Fagerstaborna ett inflytande som kanske inte har funnits innan.

– Vi bryter ny mark med den här formen av invånarpåverkan. Något som vi ser som positivt. Vi tar de inkomna förslagen på allvar utifrån den modell vi har, säger Wallsten.

400-metersbanan ska användas året om. Det blir en så kallad allvädersbana som på vintern kan användas för skidåkning.

Och Senad Suhonjic vill använda banan mycket.

–Utan tvekan hade det blivit rätt mycket hård intervallträning. Sedan har vi en liten löpargrupp och den gruppen hade blivit fastboende på banan.

Läs mer: Nyhet ger ökat inflytande i Fagersta

Fakta: Tre andra e-förslag har passerat gränsen

Tanken om att införa e-förslag i Fagersta väcktes av Gustav el Rachidi (S) genom en motion.

Konceptet fanns redan i Västerås och det är därifrån Fagersta har hämtat sin modell.

Utöver löparbanan har tre andra förslag passerat gränsen på 60 underskrifter. Det är: bygg en sagolekpark, bygg en parkourbana samt ordna en hundrastgård.

Förslaget om parkourbanan gillas av kommunstyrelsens arbetsutskott, som föreslår att banan kan anläggas vid skatebowlen. Men först ska utbildnings- och fritidsnämnden yttra sig, senast 11 januari ska det yttranden vara inne.

Sagolekparken har också skickats på remiss, även det yttrandet ska vara inne senast 11 januari 2017.

Hundrastgården fick ett nej från utbildnings- och fritidsnämnden på grund av bristande intresse från aktörer. Arbetsutskottet föreslår att kommunkansliet försöker hitta intressenter.

Senad Suhonjic vill gärna att tävlingar arrangeras på en framtida löparbana, som till exempel DM på 5 000 eller 10 000 meter.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare -och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Annons