Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny protestlista mot äldreboende i Uggelbo

60 underskrifter för ett centralt beläget boende

Annons
Lisa Valkeaoja har alltid varit samhällsengagerad. Placeringen av det nya äldreboendet är nu en hjärtefråga.

Åsikterna kring var Fagerstas nya äldreboende ska ligga är många. Tidigare protester mot placeringen i Uggelbo, följt av de som vill kunna bo kvar i området följs nu av de som vill se ett äldreboende centralare i stan.

Lisa Valkeaoja har samlat in 60 namnunderskrifter för detta.

- Det finns ju centrala tomter i Fagersta så varför inte bygga på dem? Då är det lättare och närmre att ta sig ut och se samt prata med folk, tycker hon och de flesta andra hon har pratat med.

Lisa Valkeaoja är 88 år och bor fortfarande i en egen lägenhet, med hjälp från hemvården, men går i tankar på att flytta till annat boende snart.

- Då blir det Malmen, det ligger bäst till. Nära affärer och apotek, som är en mycket viktig sak i min ålder.

Protestlistan lämnades till Fagersta-Posten som en reaktion på den senaste tidens debatt om det nya äldreboendets placering.

- De som flyttar in på äldreboende i dag är inte självgående, är man det bor man fortfarande hemma med hemtjänst, säger Niclas Bergström (S), socialnämndens orförande.

Men är det ändå inte viktigt att bo centralt för att kunna vara så mobil som möjligt?

- Jo, givetvis och vi ska se till att man har möjlighet att ta sig ut. Vi ser till möjligheter och inte brister inom omsorgen.

En viktig aspekt på placeringen av boendet är ökningen av demenssjuka, enligt Niclas Bergström.

- Då behöver man lugn och tydlighet i sin närmiljö och det har vi tagit hänsyn till.

Socialnämnden beslutade förra veckan om en av fyra möjliga platser för äldreboendet, den som ligger vid Sjövägen, mellan två villaområden i Uggelbo. Innan det står helt klart ska ärendet upp i två till instanser, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Annons