Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny samhällsutbildning i Fagersta

Flera nyanlända i Fagersta kommer ges chansen att få samhällsundervisning på sitt modersmål.

Annons
”Jag tycker att man måste lära sig svenska lagar, för att livet blir lättare när man lära sig lagar”, säger 50-årige Mothana Fawaz, här med 14-årige sonen Ahmad.

Radix kompetens är ett företag som jobbar med samhällsinformation för nyanlända svenskar. De kommer att starta en verksamhet i Fagersta.

– Det känns spännande att ha fått det här förtroendet, säger Martin Sjöström, ägare och vd för Radix kompetens.

Utbildningen omfattar 60 timmar och det är genom kommunen som det är tänkt att de med behov av utbildningen lotsas till den.

– Det gäller att nyanlända snabbt får veta att så här fungerar det svenska samhället, det är byggt på vissa idéer. Sådant är viktigt att veta, säger Martin Sjöström.

Utbildningen går bland annat in på demokratiska rättigheter, svensk arbetsmarknad, utbildning, information om myndigheter samt rättigheter och skyldigheter. En viktig poäng med utbildningen, är att undervisningen bedrivs på modersmålet.

Radix kompetens kommer till att börja med bedrivas på arabiska, pashto, persiska och ytterligare något språk. Tanken är att första kullen består av 50 elever. Undervisningen beräknas starta i början av september.

Ökade samhällskunskaper

Radix kompetens har ett 60-tal kontor med cirka 200 anställda i Sverige.

”Syftet med utbildningen är att de nyanlända som kommer till Fagersta ska få ökade kunskaper och kännedom om hur det svenska samhället fungerar. Vilket på sikt är en förutsättning för att hitta arbete”, säger Martin Sjöström, vd för Radix kompetens.

Annons