Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyanlända ska få kunskap kring boende i Fagersta

Kommunen och Hyresgästföreningen vill även anordna pizzakvällar och nattfotboll.

Annons

Hyresgästföreningen och Fagersta kommun vill starta ett projekt där de lär hyresgäster i Fagersta om sina rättigheter och skyldigheter. De vill anställa en projektledare, utbilda integrationsambassadörer och anordna integrationsdagar. Planen är även att anordna nattfotboll, pizzakvällar och läger. De har ansökt om en miljon kronor från länsstyrelsen för att genomföra projektet.

– Vi ska jobba aktivt med att lära hyresgästerna vilka rättigheter och skyldigheter de har. I Fagersta finns många små privatvärdar och de har inte alltid en bra dialog med hyresgästerna. Vi kommer att skapa en medborgardialog kring dessa frågor och jobba med dem ute i kvarterslokalerna, säger Sophia Lövgren, chef för enheten för lokalt utvecklingsarbete på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, i ett pressmeddelande.

Fagersta har de senaste åren tagit emot nyanlända flyktingar vilket har lett till ökad segregation i samhället.

"Det finns en uttalad ovilja från en del hyresvärdar att hyra ut till människor av ett annat ursprung. Det finns en okunskap bland hyresgäster generellt om vilka rättigheter och skyldigheter man har. Det finns en rädsla bland hyresgäster att bli ersättningsskyldiga eller vräkta från sina bostäder”, skriver Hyresgästföreningen i sin ansökan till länsstyrelsen.

Projektet ska dock inte bara vända sig till nyanlända utan alla hyresgäster.

ABF, Arbestförmedlingen, Migrationsverket, bostadsbolag i Fagersta och lokala kulturella och etniska föreningar kommer också vara involverade i projektet.

Läs också: Ny "bo-skola" för nyanlända i Västerås – får lära sig om sopsortering och hur man är en god granne

Annons