Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyinflyttade Fagerstabor fick guidad tur

Engelsbergs bruk och hembygdsgården var några stopp under bussfärden. ”Fagersta är en av få kommuner som gör så här”, säger Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta.

Annons
Varje år bjuder kommunen in de som blivit nyblivna Fagerstabor, lite grovt räknat från den här tiden på året och ett år bakåt. Engelsbergs bruk var ett uppskattat stopp under söndagens välkomsttur. Meningen är att nya kommuninvånare under avslappnade former ska få chansen att lära känna sin kommun lite bättre.

Ett 40-tal nya, eller relativt nya Fagerstabor passade på söndagen på att åka med kommunens guidade busstur, som äger rum en gång om året. Dagsutflykten startade och slutade vid Brukshotellet i Fagersta.

Bussen passerade bland annat biblioteket, Folkets hus, lasarettet, Västanfors kyrka och Eskilns camping. Sedan blev det ett stopp vid Västanfors hembygdsgård.

– Jag tror det är tredje eller fjärde året Fagersta gör detta. Det är ett sätt att välkomna människor och bjuda in till gemenskap, säger Marino Wallsten, som under turen berättade om Fagersta och Västanfors.

– Detta är ingen vanlig företeelse. Fagersta är en av få kommuner som gör så här, tillägger han.

Därefter hölls guidning på både engelska och svenska på Engelsbergs bruk, som varit listat som världsarv sedan 1993. Radovan Savic, som flyttat från Skövde till Fagersta, var positiv.

– Det är bra att få se sådana historiska saker som bruket. Det var höjdpunkten. Jag gillar att de anordnar detta, man känner sig välkommen.

En annan som deltog var Petya Vasileva, som flyttat från Sofia i Bulgarien.

– Jag följde min man som jobbar på Atlas. Jag gillar Fagersta väldigt mycket, med naturen och lugnet.

Hembygdsgården i Västanfors var ett av stoppen på vägen. Här hölls guidningar på svenska och engelska.
”Det är riktigt roligt att vara med och visa runt och låta folk bekanta sig med det vi har, och även med varandra”, säger Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta.
Radovan Savic flyttade till Fagersta från Skövde för att komma närmare sin dotter och sina barnbarn i Stockholm.
Annons