Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt tankställe öppnar för mer miljömedvetna val i Fagersta

Ett nytt tankställe ska byggas vid bilprovningen i Fagersta. Vafab Miljö står för bygget och det blir en biogasmack. Nu hoppas flera aktörer på att miljöbilsintresset får ett uppsving i Fagersta.

Annons

Snart kommer en ny biogasmack för allmänheten till Fagersta. För bygget står Vafab Miljö, som sköter sophanteringen i Västmanland. Alla deras sopbilar körs på biobränsle och det gör också 19 av VL:s bussar i Fagersta. På VL:s anläggning i Fagersta finns redan tankningsmöjligheter för bussarna. Men nu ska Vafab Miljö alltså bygga en publik mack i närheten.

- Det blir framför allt en station som kommer att gynna de som har biogasbilar, privatpersoner och företag, säger Roger Engstrand, enhetschef för Vafab Miljös gasverksamhet.

Macken kommer att hamna i anslutning till VL:s anläggning längs med Lövparksvägen. I dag finns en skogsdunge på platsen.

- Det blir en hel del markarbeten som de börjar med nu snart. Det får inte bli för branta lutningar vid macken, säger Roger Engstrand.

Bygget kan vara klart redan inom några månader. Men just nu upphandlas det vilken entreprenör som ska bygga gasmacken.

- Om allt flyter på enligt plan så borde byggstarten kunna bli i november. Förhoppningsvis kan det vara klart på andra sidan nyår, säger Engstrand.

Det här blir den första gasmacken i norra länsdelen. I dagsläget finns de närmaste stationerna i Sala och Västerås.

- Jag tror det blir stora vinster rent samhällsmässigt. Det finns ingen gas i Fagersta och de som bor här köper ingen gasbil då, säger Engstrand.

Fagersta kommun kommer att köpa in biogasbilar till delar av organisationen när det finns möjlighet att tanka lokalt. Det här slår ett politiskt beslut från 2015 fast.

- Hittills har det inte varit aktuellt. Vi måste få en mack först att tanka på, sedan kommer vi att prova med gasbilar för att se om det passar vår verksamhet, säger upphandlingschefen Mikael Eriksson.

Med anledning av den nya macken kan även Norra Västmanlands kommunalteknikförbund komma att köpa in gasbilar.

- Som läget är nu har vi inga gasbilar. Men vi har pratat internt, när det gäller planeringen för inköp, om att det skulle kunna vara aktuellt framöver, säger Ola Carlsson, tillförordnad förbundschef på NVK.

Taxi Fagersta har i dagsläget inga gasbilar. Men den saken kan komma att ändras.

- Vi har inga gasbilar eftersom det inte finns någon infrastruktur för det. Det kommer inte att bli aktuellt att skaffa med anledning av den här macken. Vi har så lite körningar lokalt, vi är ganska mycket ute och åker, säger Mattias Johansson, styrelseordförande i Taxi Fagersta AB.

Under 2015 nyregistrerades endast en biogasbil bland privatpersonerna i Fagersta kommun. Det återstår att se om Fagerstaborna blir mer benägna att köpa gasbilar när möjligheten att tanka lokalt nu kommer att finnas.

Läs också: Biogaspris till landsting och VL

Läs också: Mack får nytt namn

Fakta: Biogasen kommer från Västerås

Runt 18 000 ton matavfall kommer varje år till Vafab Miljös produktionsanläggning på Gryta i Västerås.

Till anläggningen kommer också varje år några tusen ton matfett från restauranger och skolbespisningar.

Allt mixas för att bilda metangas.

Gasen förädlas, bland annat genom att Vafab Miljö tar bort koldioxid. I slutprodukten är det 97 procent metangas.

Gasen kommer till Fagersta med lastbilar.

Annons