Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panflöjtsartist bakom "Mio min Mio" till Västanfors kyrka

Dana Dragomir och är världens första professionella kvinnliga panflöjtsartist. På söndag uppträder hon i Fagersta och bjuder på en salig blandning av låtar.

Annons

Dana Dragomir är ursprungligen från Rumänien och kom till Sverige år 1986. Hennes genombrott fick hon med ledmotivet till filmen "Mio min Mio" som är skriven av Benny Andersson.

Panflöjten är Rumäniens nationalinstrument, med det var av ren slump som Dana Dragomir valde panflöjt som instrument inför gymnasiet. Tidigare hade hon spelat piano.

–Det visade sig att när jag skulle ansöka så fanns det lediga platser i panflöjtsklassen. Det fanns inga flickor då som spelade panflöjt, säger Dana Dragomir. Danas lärare tyckte inte hon skulle spela panflöjt då det inte var många flickor som gjorde det. Men hon var envis och är i dag en av världen första framgångsrika kvinnliga panflöjtsartister.

Inför konserten på söndag väntas blandade låtar så att publiken ska njuta av varenda låt.

–Jag väljer alltid ut låtarna. Jag väljer låtar som blir bättre inom panflöjt. Det är en helhet som man ska tänka på, säger hon. De flesta av låtarna är hennes personliga favoriter och självklart kommer hon att spela den kända biten från "Mio min mio".

–Jag blir förknippad med "Mio min Mio" som är skriven skriven av Benny Andersson. Det var ju början av min karriär, säger Dana Dragomir.

Avslutningsvis vill hon hälsa alla konsertbesökare välkomna på söndag och brister ut på engelska.

–I’m gonna give them a show they will never forget!

Annons