Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal på Sundbo krävde att naken intagen skulle ta sin medicin – i duschen

Killen stod naken i duschrummet när en man som jobbade på boendet kom in och krävde att han skulle ta sin medicin. Nu riktar justitieombudsmannen kritik mot den anställde.

Annons

Killen var tvångsintagen på Sunbo ungdomshem och hade precis ställt sig i duschen efter ett träningspass när en anställd kom in utan att knacka först. Den anställde krävde att killen omgående skulle ta sin medicin.

Trots att killen var naken och bad mannen att gå ut och vänta tills han var påklädd insisterade mannen på att killen skulle ta medicinen. Mannen lämnade sedan duschrummet bara för att återvända någon minut senare, öppna dörren på nytt utan att knacka - och be om ursäkt.

Läs även: 17-åring misstänks för mordbrand

Efter händelsen upplevde killen att han blev sexuellt trakasserad och retad av andra medintagna på boendet. Han anmälde också händelsen till justitieombudsmannen (JO) som nu riktar kritik mot den anställdes olämpliga agerande.

Mannen som kom in i duschrummet har efteråt förklarat att han jobbade jour med att dela ut medicin på olika boenden och att han den aktuella kvällen var sen och stressad och därför klev in i duschrummet och insisterade på medicinen utan att tänka sig för.

Läs även [+]: De stortrivs med arbetet på Sundbo: ”Jag känner inte igen mig i kritiken"

Läs även: Efter kritiken: Sundbo ungdomshem får godkänt

Enligt JO är anställda vid ett särskilt ungdomshem är skyldiga att bemöta de intagna med respekt för sitt människovärde och sin integritet. Alla boende ska också ha möjlighet att få duscha utan att bli störd av någon ur personalen eller av andra intagna. Efter händelsen har Sunbo gjort om sina rutiner för hur och när man delar ut medicin så det inte framöver inte ska riskera att leda till något obehag för ungdomarna.

Annons