Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Nyblom tilldelas pris för sina fotografier

Ännu en fin utmärkelse till fotografen Peter Nyblom. I våras blev han utsedd till Årets Fagerstabo och nu får han mottaga Ahlbäckspriset 2014 för fotografier av arbetare och arbetsplatser.

Annons

Johan Ahlbäck(1895-1973) född och uppväxt i Smedjebacken, blev en av de främsta arbetarkonstnärerna.

Han var barnarbetare på Smedjebackens valsverk och hade provat på det tunga arbetet på industrigolvet. Hans konstnärliga ådra resulterade i studier på Konstakademin och under fem decennier skapade han bilder från olika industrimiljöer.

Ahlbäckspriset har delats ut varje år sedan 1993. Juryns motivering till Peter Nyblom var bland annat att han precis som Ahlbäck inte förskönar motiven. Tolkningen av bilden ligger betraktarens ögon.

– Det känns mycket hedrande, säger Peter. Jag har alltid varit intresserad av att dokumentera industrimiljöer. Jag har själv erfarenhet av det arbetet.

Han är den 21:a personen som har fått ta emot utmärkelsen.

Peter har haft sina fotografier utställda på Meken i Smedjebacken och utställningen har varit mycket uppskattad. Nu ser han fram emot nästa år.

– Det som är kul är att nu får jag ha en stor utställning i Smedjebacken nästa år. Då får jag själv bestämma vilken typ av bilder jag vill ställa ut.

Annons