Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plan på asylboende i gallerian skrotas

350 nya asylboendeplatser i Fagersta upphandlades i slutet av oktober. Företaget som skulle ha boendet drivs av citygallerians ägare Alexej Hidalgo. Han berättar att planerna nu har skrotats.

Annons
Alexej Hidalgo, ägare till Citygallerian i Fagersta.

Fagersta. I Migrationsverkets upphandling godkändes bolaget Karolin Capital kommanditbolags anbud om att tillhandahålla 350 asylboendeplatser. Upphandlingen är bara en avsiktsförklaring och innan något kan bli av måste avtal skrivas.

Karolin Capital drivs av Alexej Hidalgo, som äger Citygallerian i Fagersta. Upphandling gällde asylboendeplatser i gallerian.

Alexej Hidalgo berättar att han undersökte den möjligheten men att hyresavtal inte har skrivits och att planen nu skrotats.

– Det är inget som kommer bli av. Det finns andra hyresgäster i fastigheten. Just nu är jag i slutskedet i en förhandling med en större sällanköpskedja avseende bottenvåningen i gallerian, påpekar Alexej Hidalgo.

Han berättar att han även har undersökt om andra fastigheter i Fagersta skulle kunna användas som asylboende.

Hur ser du på möjligheten att Karolin Capital kommer att driva asylboende i Fagersta?

– Jag tror inte att vi kommer hitta en lämplig fastighet för det.

– Ur affärsperspektivet så om man öppnar ett asylboende nu som är halvdant så är det inget långsiktigt och jag känner inte att det är värt att gå in i kortsiktiga affärer på det sättet. Ska man göra något som ska man göra det bra.

Det låter som att du i nuläget lägger ned de här planerna?

– Ja, det finns så mycket annat att göra, säger Alexej Hidalgo.

Hidalgo säger även att Fagersta redan har tagit emot många asylsökande och han menar att ett nytt boende skulle leda till att de sociala funktionerna i kommunen inte skulle fungera som de ska.

– Jag vill ha kommunen med mig om en sådan satsning skall göras, konstaterar han.

Företrädare för Fagersta kommun har fört en dialog med Alexej Hidalgo. Budskapet har varit att det inte är önskvärt för kommunen med ett asylboende i gallerian. Dessutom tillåter inte detaljplanen att ha bostäder i fastigheten, enligt kommunchef Anders Kilström.

– Ägaren säger till oss att han inte har för avsikt att starta asylboende utan han vill gå vidare med sina handelsplaner, säger Kilström.

Fagersta kommun är på gränsen till vad den klarar av när det gäller att ta hand om nyanlända, inte minst när det gäller att kunna erbjuda plats i grundskola och vuxenutbildning, påpekar kommunalrådet Marino Wallsten (S).

– Vi arbetar för att säkerställa att det blir en jämnare fördelning över hela landet. Det kommer under nästa år som tvingande lagstiftning, säger Marino Wallsten.

Annons