Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planen: Nytt simbad och strandpromenad

Arbetet med iordningställandet av gamla simbadet i Västanfors har varit på gång i flera år. Nu rör det sig äntligen framåt och redan nästa sommar kan Fagerstaborna få njuta av sol och bad i Västanfors.

Annons

Simbadet i Västanfors har inte varit en officiell badplats sedan slutet av 1940-talet, men för två år sedan skickade Dick Helsing (M), ledamot i kommunstyrelsen, in en motion om att iordningställa badplatsen på nytt.

– Det finns ju ett bad i norra delen av Fagersta. Då tänkte jag att vi kunde ha det i södra delarna också, säger Dick Helsing.

Efter mycket om och men rör sig arbetet äntligen framåt och enligt Dick Helsing är badplatsen inte långt borta.

– Till nästa år är simbadet iordningställt, det är jag helt övertygad om.

Men tills dess är det många saker som ska fixas till.

– Hela området ska åtgärdas och eventuellt ska det dit parkeringar, en sandstrand och bryggor, säger Dick Helsing.

En av anledningarna till att det har tagit hela två år innan arbetet kommit i gång ordentligt, är oron för att vattnet inte varit tillräckligt rent.

När simbadet stängdes ned av kommunledningen på 1940-talet, så var utsläppen från industrierna uppströms orsaken till beslutet.

Nu har timmerlagringen som skett på sågområdet varit boven i det hela.

Men efter provtagning ledd av Norra Västmanlands kommunalteknikförbund så kunde det konstateras, att det i dag inte finns några spår av hälsofarliga halter i vattnet.

– Nu har man gjort en massa undersökningar och sett att vattnet är rent. Det har gjorts prover på vattnet och på bottensedimentet. Men det har visat sig att det inte är några fel, säger Dick Helsing.

Av två alternativ som fanns att välja mellan för kommunledningen, om hur återställandet ska se ut, så valdes det billigare.

– Att återställa simbadet kommer att kosta runt 600 000 kronor, säger Marino Wallsten (S), ordförande i kommunstyrelsen.

–Nu ligger det hos NVK att sköta själva iordningställandet, och jag tror att arbetet börjar redan till hösten,

I och med att det billigare alternativet valdes kan simbadet komma att behöva stängas vid bräddningar. De kan ske noll till en gång på år.

– Bräddning innebär att avloppssystemet släpper ut spillvatten när det blir för mycket för systemet att hantera. Det kan ske om det regnar mycket, säger Marino Wallsten.

Spillvattnet är inte skadligt för vattnet eller simbadet, mer än att det kan lukta lite illa.

Marino Wallsten berättar också att politikerna i stan är överens om att simbadet är bra för Fagersta.

– Det finns en enighet bland politikerna här i Fagersta att iordningställandet av simbadet är mycket bra.

Simbadets framtidsplaner

Planerna för simbadet slutar inte vid en ny badstrand. ”Jag skulle vilja knyta samman hela området, med simbadet, båthamnen och en strandpromenad”, säger Dick Helsing, (M) ledamot i kommunstyrelsen.

Helsing menar att området mellan simbadet och båthamnen är det enda stället i Fagersta där det finns möjlighet till en strandpromenad.

Han säger också att området skulle betyda mycket för Fagersta.”Det första du ser när du kör in till Fagersta via riksvägen är bryggor vid båthamnen och simbadet”.

”Det kommer bli en vacker bild från riksvägen och det blir en väldigt attraktiv plats i Fagersta”, säger Dick Helsing.

Annons