Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis förföljde fyrhjuling i Fagersta – åtalas för tjänstefel

En dag på våren 2017 ville föraren av en fyrhjuling, på vilken ytterligare två personer färdades, inte stanna för polisens tecken. Ett förföljande vidtog – och det förföljandet gör nu att polisen som körde åtalas.

Annons

Aftonbladet var först med att berätta nyheten att chefsåklagaren vid Särskilda åklagarkammaren Kajsa Sundgren väckt åtal mot polisen som körde. Brottsrubriceringen är tjänstefel.

Enligt stämningsansökan har polisen med påslagna blåljus och sirener förföljt fyrhjulingen bland annat på en cykelväg, inne i skogen och på en motionsslinga i Fagersta. Den åtalade polisen är bosatt på annat håll i Västmanland.

Enligt chefsåklagare Sundgrens ord i stämningsansökan har förföljandet ”med hänsyn till olycksrisken inte varit försvarligt”. Förföljandet har enligt åklagaren ”inneburit fara för att föraren, de två passagerarna samt personer på motionsslingan/ stigen i skogen skulle komma till skada”.

Förföljandet – det var fråga om ett sådant och inte om något efterföljande enligt åklagaren, alltså att man på nära håll följde efter det misstänkta fordonet i stället för att på behörigt avstånd följa efter.

Det kan finnas skäl att förfölja ett fordon i hög hastighet på de platser som var aktuella, men då krävs enligt åklagaren ”synnerliga skäl”. Sådana skäl fanns inte, bedömde åklagaren. De brott som polisen hade anledning att misstänka var diverse trafikbrott, det satt tre personer på fyrhjulingen och två saknade hjälm.

Det hela slutade med strafförelägganden och åtalsunderlåtelser för de på fyrhjulingen som rapporterades när polisen så småningom fick stopp på fyrhjulingen.

Den åtalade polisen nekar till brott. Det är inte känt när rättegång kan ske.

Som alltid när det gäller brottsmisstankar mot polisen utreds saken av Särskilda åklagarkammaren vid Åklagarmyndigheten. Det görs så att inte de åklagare som har daglig yrkesmässig kontakt med de poliser som utreds, i det här fallet åklagarna vid åklagarkammaren i Västerås, ska kunna misstänkas för jävssituationer.

Annons