Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vill stärka skydd efter oväntade besök

Säkerheten i Fagerstas kommunkontor måste förbättras. Det säger polisen efter att flera incidenter inträffat i huset där toppolitikerna och tjänstemännen sitter.

Annons
Ulrika Näv på kommunkontoret i Fagersta har en larmknapp om det uppstår en allvarlig situation. ”Och vi kan låsa in oss i ett rum om det blir hotfullt”, säger hon.

Det är farligare i samhället 2015 än för till exempel 15 år sedan, enligt Eva Lindberg, närpolischef i Fagersta.

– Det är en annan hotbild i dag. Många gånger är det enskilda personer som fattar beslut. Många personer i samhället mår väldigt dåligt och då kan små saker trigga i gång något. Man vet aldrig när det händer, säger hon.

Kommunhuset saknar anmälningsplikt samt har öppna hissar och trapphus. Flera incidenter har inträffat det senaste året.

– Rätt vad det är har någon kunnat stå utanför kommunalrådets dörr, säger Eva Lindberg och fortsätter:

– Det är alldeles för lätt för besökare dagtid att ta sig in i kommunhuset. Kommunen måste se till att ha lite koll på vilka som rör sig i respektive lokaler.

Hon har nu flera förslag på att förbättra säkerheten för politikerna och tjänstemännen (se faktaruta). Ingen av händelserna i kommunhuset har lett till polisanmälan.

– Jag tycker att man ska göra det här i rent förebyggande syfte. Att se över det innan något händer i stället för att konstatera när något händer att ”vi borde gjort så här”, säger Eva Lindberg.

Annons