Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Prideflaggan hissas i Fagersta

Regnbågens färger kommer att fladdra i toppen av kommunens flaggstänger under prideveckan. Det har kommunfullmäktige beslutat.

Annons
Fagerstabon Shaun Walls berättar om ett förtryck: ”HBTQ-personer i Fagersta är inte stolta, de flesta är så pass förtryckta att de inte vill synas”, säger han.

Prideflaggan ska alltså hissas från och med nästa år i Fagersta under den årliga Prideveckan i månadsskiftet juli-augusti.

Fagerstas ledande politiker klubbade det beslutet efter en motion från Ann-Christine Andersson (V).

– Man har rätt att vara den man är och älska vem man vill; det är en mänsklig rättighet, säger hon och fortsätter:

– När jag jobbade i Pride Park för partiet i somras träffade jag flera människor som berättade att kommuner hissar flaggan under prideveckan.

Shaun Walls är

homosexuell och bor i Fagersta. Så här säger han om flagghissningen:

– Det låter som en fin och bra tanke men själv tror jag att det måste backas upp med fler insatser. Det räcker inte med att hissa en flagga.

Shaun Walls fortsätter:

– Jag har upplevt diskriminering på grund av sexualitet i skolan, vården, på anställningar. Det finns på alla plan.

Ann-Christine Andersson berättar att HBTQ-frågor ingår i Fagerstas värdegrundsarbete och att lärarna ska ta upp sådana frågor i skolan.

– Ibland behöver man sticka ut för att få folk att tänka till. Varför hänger den flaggan där? Då väcks frågor. Jag hoppas att folk börjar prata om det här nu, säger hon.

Johan Henriksson

(SD) hade under kommunfullmäktige vissa synpunkter på att hissa prideflaggan i Fagersta.

– Det är problematiskt när en kommun tar ställning, det blir ett prejudikat. Jag ser inte att vi kan säga nej till liknande organisationer nu. Den typen av frågor kan dyka upp, säger han.

SD valde ändå att inte reservera sig mot motionen.

– Jag är inte emot det på det sättet, det jag tog upp var mer en tankeställare. Vi kan inte säga nej till annat när vi godkänt det här, säger Johan Henriksson.

Flera andra politiker – Marino Wallsten (S), Pia Boiardt (V), Anita Lilja Stenholm (FP) och Ann-Christine Andersson (V) – argumenterade mot Henriksson efter dennes anförande.

– Jag tycker att vi ska diskutera andra flaggor när det är aktuellt och inte innan det dykt upp som en motion. Om det kommer ett förslag om en annan flagga får vi ta den diskussionen då, säger Ann-Christine Andersson.

Annons