Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priserna uppåt på fritidshus

Drömmen om ett sommarhus i Sverige tycks vara stark i dessa dagar. I Sverige och länet har priserna ökat det senaste året.

Annons

- Jag tror inte att priserna kommer att gå upp så mycket i trakten runt Fagersta den närmaste tiden, säger Maria Martinsson på Svensk Fastighetsförmedling i Fagersta.

Ett sommarhus i Fagersta kommun kostar i snitt cirka 12 000 kronor per kvadratmeter om man ser till de senaste tolv månadernas försäljning. Någon säker statistik finns dock inte för kommunen, men sett till hela länet är prisökningen hela nio procent.

- Att bankerna är hårdare med utlåningen tror jag kommer påverka fritidshusförsäljningen till viss del. Vi märker av att bankerna är hårdare på villasidan, säger Maria Martinsson.

I Västerås har ökningen varit så mycket som 19 procent. Det är betydligt mer än ökningen i hela Sverige som ligger på sex procent. Men prissnittet för riket är ändå betydligt högre. Nästan 22 000 per kvadratmeter ligger det snittet på, samma siffra i Västmanland är cirka 14 000.

- Det många söker är ett fritidshus med närhet till vatten. Det får gärna finnas vatten, avlopp och el indraget, säger Maria Martinsson.

Fotnot: Siffror från Svensk Mäklarstatistik AB och gäller försäljning av fritidshus de senaste tolv månaderna.

Annons