Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priset avgörande för de fyra köparna

Johan Grufman som försökt sälja Fagersta herrgård sedan 2011 har hittat en köpare. De nya ägarna köper initialt huset för privat bruk men har tankar på verksamhet.

Annons
”Det var priset som avgjorde. Det är fint och mycket gammalt är kvar”, säger Mehran Mirzakhani. Köpeskilling: 4 050 000 kronor, 350 000 kronor under begärt pris.

– Affären gick snabbt. Vi var här en söndag och på tisdagen fick vi tillträde, säger Mehran Mirzakhani som bor i Uppsala och är platschef på ett LVU-boende.

Han och de tre medköparna tittade först på fastigheter i Norrtälje- och Öregrundtrakten men avskräcktes av priserna.

– Vi har sagt

att vi skulle köpa ett ställe med möjligheter. Om det inte fungerar att driva verksamhet så vill vi ha det som sommarstuga. Vi har familjer och det här kan vara en bra samlingspunkt, säger Mehran Mirzakhani.

De andra tre köparna är Arabo Soleymani och bröderna Ali och Amir Julaei. Amir Julaei står som vd för bolaget Svea placeringsjour vars registrerade verksamhet är ”förmedling av vårdplatser till utsatta i samhället och därmed förenlig verksamhet.” Bolaget registrerades i juni 2014.

– Bolaget bildades tillsammans med andra och inte med oss. Det har ingen verksamhet och inga tillstånd. Just nu är köpet helt privat, säger Mehran Mirzakhani.

I framtiden finns eventuella planer på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

– Vi har känt att vi skulle vilja göra mera. Vi har själva invandrarbakgrund och förstår oss på de kulturkrockar som kan uppstå när ungdomar kommer hit. Och så är vi flerspråkiga.

Grannar i området Andra sidan är oroade och samlades nyligen till en träff. De uppger att de uppfattat att planerna inte kan utesluta ett HVB-boende på platsen med unga som lider av psykisk ohälsa, har bakgrund i kriminalitet eller droger.

– Det man är rädd för är att värdet på fastigheterna sjunker och att det blir social oro i området, säger Anne-Marie Lundberg, granne med herrgården.

Hon menar att hon uttrycker tankar som många i området har. Anne-Marie Lundberg, som själv är 68 år, förklarar att hon lagt flera hundratusen kronor på att dra in bergvärme och renovera sedan hon köpte för drygt ett år sedan.

Den dag hon inte kan bo kvar på grund av ålder eller krämpor vill hon kunna sälja.

– Det är den krassa verkligheten att folk inte köper hus där det finns boenden.

En annan person med adress i området påpekar att det inte är ett boende för just ensamma flyktingbarn man är kritisk till. Det handlar i stället om ökad trafik och ombyggnationer som kan krävas för det minnesmärkta 1700-talshuset.

–Vi kör med öppna kort och kommunicerar med grannar och kommun om det blir en verksamhet, säger Mehran Mirzakhani.

Han avfärdar att det skulle finnas planer på boende för ungdomar med kriminell bakgrund eller som är omhändertagna enligt LVU.

– Det här är fel område att bedriva en sådan verksamhet i, säger Mehran Mirzakhani.

Läs mäklares syn på boendes påverkan på huspriserna i artikeln här intill.

Annons