Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raket vållade utryckning

Larm om nödraket över sjön Åmänningen.

Annons
Nödraket - inte den aktuella dock.

Stora räddningsresurser kallades vid 19-tiden på fredagskvällen till sjön Åmänningen sedan folk sett en nödraket skjutas över sjön Åmänningen.

Man befarade att en isolycka inträffat och polis och räddningstjänst kallades till platsen.

Det stora pådraget fick även förstärkning av Sjöräddningen som skickade svävare från sjöräddningsstationen i Uppsala.

Efter en stunds sökande kunde en patrull se ännu en nödraket avfyras och man såg att den avfyrades från en sommarstuga. Det lyste från stugan och där hittade man en 24-årig man och dennes flickvän. Mannen erkände - när allvaret gick upp för honom skamset - att han skjutit upp nödraketerna för nöjes skull.

Han fick vad polisen kallar en "kraftig tillrättavisning" och kommer att rapporteras för falsklarm.

Mannens tilltag innebar att mycket stora räddningsresurser bands till en situation där ingen som helst fara visade sig råda. Samtidigt hade olyckor, bränder och nödlägen kunnat kräva människoliv i brist på de stora räddningsresurser som sänts till Åmänningen.

Nödraketer är särskilda från vanlig fyrverkeri-pyroteknik genom att de skickar upp ett starkt lysande ljus som blir kvar över området flera minuter. Bra för den nödställde till sjöss - men missbrukas de kan det få allvarliga konsekvenser och de ska absolut inte användas i brist på vanliga fyrverkeripjäser.

Annons