Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvisa viktigt för nya strategen

Mäns våld mot kvinnor ska upphöra och makten ska fördelas jämnt mellan könen. Bland annat därför finns nu en jämställdhetsstrateg i Fagersta.

Annons
Fagersta kommuns nya jämställdhetsstrateg Cecilia Andersson pendlar från Örebro men har en stark lokal anknytning, då hon är uppvuxen i Vad och har läst på gymnasiet i Fagersta.

Sedan 11 januari har Fagersta kommun en jämställdhetsstrateg på halvtid.

– Det känns kul, spännande och väldigt roligt. Jag ser fram emot att komma i gång, säger Cecilia Andersson om sin nya roll.

Strategen är ett stöd för förvaltningarna i jämställdhetsarbetet, en naturlig del av organisationen.

– Tanken är att säkerställa jämställdheten i alla de beslut som fattas, komma med förslag på förbättringar, och se till att vi fattar beslut utifrån en checklista för jämställda beslut som vi har tagit fram, säger kommunalrådet Marino Wallsten (S).

En viktig uppgift för strategen är att sätta ihop en jämställdhetsgrupp med representanter från varje förvaltning.

– Strategen blir en person med tydligt fokus och ansvar på det här området. Då ges det en annan tyngd än om det bara skulle finnas som ord i ett dokument som man försöker leva upp till, säger Marino Wallsten.

Cecilia Andersson är förskollärare i grunden och har alltid varit intresserad av rättvisefrågor. Hon kan se hur flickor och pojkar behandlas olika, att det sker omedvetet.

– Det är viktigt att poängtera att vi pratar om strukturer, inte individer. Det finns de här tendenserna och strukturerna väldigt starkt.

Se också: Vad spelar det för roll vem som vabbar?

Vad spelar det för roll om flickor och pojkar behandlas olika, brukar kritiker undra.

– Jättemycket forskning säger att det här är ett problem. Det spelar bland annat roll för löneskillnader och vilka möjligheter man har, säger Cecilia Andersson.

Därför är det beslutat på riksdagsnivå att jämställdhet alltid ska finnas närvarande när beslut fattas ute i kommunerna.

– En förebild som Fagersta tittar mycket på är Hedemora, säger Cecilia Andersson som hoppas att det blir en del samarbete kommunerna emellan.

Riksdagen har bestämt att det finns fyra viktiga delmål att jobba med. De behandlar i korta drag makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, en jämn fördelning av hem- och omsorgsarbetet och att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

– Det finns olika definitioner på vad jämställdhet betyder. Därför är de här målen bra. Det är fyra konkreta mått, säger Cecilia Andersson.

På internationella kvinnodagen, på tisdag, håller hon en presentation om jämställdhet i Fagersta i anslutning till en författarträff på Fagersta bibliotek.

Riksdagens fyra delmål

Källa: Regeringens hemsida

Annons