Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordhöga priser på lägenheter i Fagersta

En fyrarummare har sålts för 400 000 kronor, en tvårummare för 240 000 kronor. Och allt fler lägenheter säljs via mäklare.

Annons
En fyrarummare på sjätte våningen i det här huset på Dalavägen såldes nyligen för 400 000 kronor efter budgivning. Utgångspriset var 350 000 kronor.

Allt fler bostadsrätter i Fagersta säljas via mäklare. Dessutom stiger priserna. Nyligen såldes en fyrarummare på Dalavägen för 400 000 kronor.

– Det här med stigande priser har kommit smygande, säger Britt Gustafsson på HSB.

Marknaden för bostadsrätter har förändrats. Tidigare såldes i stort sett alla lägenheter i Fagersta via annonser eller kontakter. Men på senare tid har fler och fler köp förmedlats av mäklare. Och med det redovisas också köpesummorna öppet.

Bland dem som är på jakt efter lägenhet finns många som tröttnat på sin villa och vill ha ett boende utan gräsklippning och snöskottning.

Eller helt enkelt behöver ett boende som är bättre anpassat när åldern gör det svårt att röra sig.

Men utbudet av lämpliga lägenheter i Fagersta är inte så stort. I alla fall inte för den som vill bo centralt med nära till service, och kanske dessutom har svårt att gå i trappor.

Det är många år sedan det byggdes några flerfamiljshus i Fagersta, det gör också att trycket på de lägenheter som blir till salu är stort.

– Det är bara att titta på hur många lägenheter som är till salu, det är inte många, så det blir inte så stor omsättning, säger Gustafsson.

– Och alla lägenheter kanske inte passar för den som är lite äldre.

Områden där lägenheter tidigare varit relativt billiga har också känt av den höjda kostnadsnivån. På exempelvis Floravägen har det varit budgivning via mäklare på lägenheter. Detsamma gäller för Ringvägen.

På just Floravägen finns en av de dyraste lägenheterna som sålts av mäklare på senare tid. En trea på 95 kvadratmeter som efter budgivning såldes för 165 000 kronor.

Budgivning var det även på en tvårummare i kvarteret Anna. Utgångspriset var 80 000 kronor och först vid 240 000 kronor såldes lägenheten.

– Lägenheter i markplan, som i Apollo, är alltid populära, säger Gustafsson.

Bostadsrättsföreningen Byxkröken, Dalavägen 32, tycks var riktigt populär bland lägenhetsköparna.

– Byxkröken har genom åren legat högre i pris än andra bostadsrättsföreningar inom HSB, säger Gustafsson.

Och i just Byxkröken noterades helt nyligen rekordhöga 400 000 kronor för en fyrarummare. Även här var det budgivning, och den startade på 350 000 kronor.

För de 400 000 kronorna fick köparen 90 kvadratmeter på sjätte våningen.

I Västanfors har bostadsrättspriserna genom åren, med Fagerstas mått mätt, varit ganska hög. Här tycks de flesta lägenheter säljas privat, och därför är det svårare att få någon bild av priserna.

Men runt 100 000 kronor för en trerummare i kvarteren runt Gröndalsparken är inte ovanligt.

Annons