Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlån till båtklubb i Fagersta

Ett miljonlån från kommunen tas emot med öppna armar av Västanfors båtklubb.

Annons
Sonny Nilsson, ordförande, och Lars Haag, vice ordförande, i Västanfors båtklubb som nu tar emot ett rekordstort lån av Fagersta kommun.

Västanfors båtklubb behöver investera totalt 8,4 miljoner kronor i småbåtshamnen. För att klara finansieringen bad föreningen om ett lån på tre miljoner kronor av kommunen.

Efter en oväntad vändning under kommunfullmäktige i måndags beviljar kommunen klubbens önskan. Det blir Fagerstas största lånesumma någonsin.

– Så klart finns det risker. Om låntagaren inte kan betala tillbaka så kostar det kommunen tre miljoner kronor. Det är värsta scenariot, säger Fagersta kommuns vikarierande ekonomichef Stefan Granqvist.

Han har rekommenderat de styrande politikerna ett lånevillkor som innebär att lånegivaren äger tillgången fram till dess att lånet återbetalats.

– När en kommun lånar ut så mycket till en förening så vill man ha någon form av säkerhet, säger Granqvist.

Men ett sådant lånevillkor rimmar enligt uppgift inte alls med bestämmelserna från andra långivare.

– Om kommunen står som ägare kommer allmänna arvsfonden inte att bidra med pengar, säger Stig Henriksson (V), som drev igenom tremiljonerslånet i kommunfullmäktige.

1 april är sista dagen för att söka bidrag från länsstyrelsen och allmänna arvsfonden. Dessa bidrag är båtklubben beroende av och eftersom ett villkor från arvsfonden är lån eller lånelöfte på tre miljoner kronor så var ett skyndsamt beslut i kommunfullmäktige viktigt.

– Det här var sista fullmäktige som kunde fatta ett beslut som hinner vinna laga kraft innan 1 april, säger Stig Henriksson.

Men kommunen har ännu inte hämtat in resultat- och balansräkningar från föreningen, innan beslutet om lånet togs.

– Klubben har gjort bedömningen att de klarar av att betala tillbaka. Jag törs inte säga vad de grundar det på, säger Stefan Granqvist.

Förslaget på fullmäktiges bord var att bevilja båtklubben en del av lånet, 185 000 kronor, och att utreda resten vidare. Men beslutet som klubbades var alltså ett annat.

– Jag ser inte att riskerna skulle vara större här jämfört med andra idrottsföreningar vi lånat pengar till, säger Henriksson.

Nu ska ekonomiförvaltningen utreda lånevillkoren och lämna ett förslag till nästa kommunstyrelse.

I en utförlig ansökan har klubben motiverat lånet och presenterat flera återbetalningsalternativ. Föreningen hävdar att de inte kommer ha några problem att betala tillbaka.

– Vi har en god ekonomi och kommer att betala tillbaka lånet, säger Lars Haag, vice ordförande i Västanfors båtklubb.

Omfattande arbete i klubben

Den största delen av båtklubbens investeringskostnader kommer att gå till nya betongbryggor. De kommer att vara mer miljövänliga, handikappanpassade och ha en betydligt längre livslängd än träbryggorna.

Investeringen inbegriper också mark- och kajarbeten, en ny latrinanläggning, en spolplatta, en reningsanläggning och en byggnad med handikappanpassade toaletter.

Klubben har under tre års tid renoverat och byggt till området vid småbåtshamnen. Man har ordnat ny belysning, renoverat fasaden på sjöbodarna, dragit in vatten och avlopp till klubbstugan, gjort diverse markarbeten, samt satt upp ett staket och en grind.

Annons