Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Remisstvång på akuten utan effekt

Remissystemet till akuten har fungerat dåligt. Och det kommer att slopas.

Annons
Nästa år ska en primärvårdsakut stå klar och då slopas det tioåriga kravet på att patienter ska ha remiss för att besöka akuten, där sjuksköterskan Jenny Nyquist arbetar.

– Jag snubblade på en boll när vi lekte innan skolan började, säger Nina Strandlund, 9 år.

Hon sitter på en säng på akuten och väntar på att få träffa en läkare. Högra handen är svullen och gör ont. Pappa Örjan och mamma Ann-Louise står bredvid. De gjorde som landstinget vill: Uppsökte först familjeläkaren.

– Men vi fick ingen remiss med oss hit. Kolbäcks vårdcentral hade datorstrul, säger Örjan Strandlund.

Örjan och Ann-Louise förstår syftet med remisstvång men är skeptiska till om det fungerar. I stället för minskat tryck på akuten och specialistsjukvården kan det bli dubbelarbete: Först besök hos familjeläkare och sedan ett besök på lasarettet.

2004 infördes remisstvång för akutmottagningen. Den som är allvarligt sjuk eller skadad kan fortfarande komma hit direkt, andra ska först ringa sjukvårdsupplysningen på 1177 eller uppsöka sin familjeläkare för en första bedömning.

Men den proceduren har inte sållat bort patienter. Lika många söker sig till akuten, mellan 160 och 220 patienter om dagen.

– Det var en liten nedgång första månaden sedan var det som vanligt igen, minns Ann-Britt Strandberg, avdelningschef på administrativa enheten.

Patienter fortsätter att komma med skador och sjukdomstillstånd som inte kräver akutvård.

– Uppskattningsvis 30 procent borde ha besökt familjeläkare eller, om de inte har öppet, jourcentralen, säger Birgitta Rasmussen, enhetschef på akuten.

Akutpersonalen försöker motivera de patienterna att vända sig till primärvården i stället men ger sig inte in i någon argumentation. Insisterar en person på att få hjälp på akuten får han eller hon det också – men väntetiden kan bli lång.

Det finns teorier om varför patienter uppsöker akuten i onödan.

– En del har ringt 1177 men fått vänta för länge på att komma fram, säger sjuksköterskan Jenny Nyquist.

Andra tycker att de inte tillräckligt snabbt fått tid hos sin familjeläkare. Att det är många stafettläkare i primärvården kan också spela in, tror Birgitta Rasmussen. Om en patient alltid möter en ny person försvinner tryggheten med att ha sin egen familjeläkare – då kan det kännas lika bra att uppsöka akuten.

Redan 2010 beslutade politikerna att avskaffa remisstvånget till akuten.

Men man vill inte göra det förrän den nya så kallade primärvårdsakuten är klar. Den byggs nära akuten och ska bli ett komplement. Patienter slussas in på ett ställe, är tillståndet allvarligt hamnar personen på akuten annars blir det primärvårdsakuten, som i princip är som jourcentralen.

Sommaren 2015 ska primärvårdsakuten stå klar har det sagts. När den fungerar tas remisstvånget bort.

En risk är att förändringen lockar nya patientgrupper till akuten.

– Vi får hoppas att de som går till familjeläkaren i dag fortsätter med det, säger Jenny Nyquist.

Annons