Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S bryter samarbetet med V i Fagersta

(UPPDATERAD 12.58) Socialdemokraterna och Vänsterpartiet avslutar sitt samarbete i Fagersta kommun. I stället kommer Socialdemokraterna börja samarbeta med Moderaterna.

Annons
Marino Wallsten (S), Helmut Hoffmann (S) och Jan Johansson (M).

På en presskonferens på torsdagsförmiddagen gav Socialdemokraterna beskedet att de brutit sitt valtekniska samarbete med Vänsterpartiet i Fagersta kommun och i stället inleder ett samarbete med Moderaterna.

Anledningen till att S bryter samarbetet med V är att de tycker att det inte är hållbart att de två partierna är överens i kommunstyrelsen men att beslut sedan faller i kommunfullmäktige. Bland annat hänvisar Socialdemokraterna till uppgörelsen med NVK:s förbundschef Harold Nilsson och de delade meningarna om sockenstugan i Västanfors.

– Vi hoppas skapa stabilitet och ordning i styret av Fagersta kommun tillsammans. Och inte mer av det kaos och lekstuga som man kan se att det har varit, säger kommunalrådet Marino Wallsten (S).

– Vi hade ett samförstånd om att hålla varandra informerade och söka kompromisser i de fall då partierna inte var överens. Det är här skon klämmer, vi upplever inte alls att vi har haft det samarbetet.

Han poängterar att det handlar om enskilda ledamöter hos Vänsterpartiet och att S har  stort förtroende för övriga politiker inom V.

– I den bästa av världar hade vi haft ett samarbete som hållit mandatperioden ut. Men så länge man har enskilda politiker som bedriver aktiv oppositionsarbete så är det svårt att hålla i en sådan koalition, säger Marino Wallsten.

De här "enskilda politikerna", vilka är det?

– Ja kan jag peka ut Stig Henriksson (V) som den tidigast oppositionella av politikerna i Vänsterpartiet som har bedrivet aktivt oppositionspolitik.

Trots att ni suttit i ett samarbete?

– Jag tror att det kan vara svårt att gå från att vara kommunalråd med egen majoritet till att sitta som ett av två samarbetspartier och förlika sig med den verkligheten.

Stig Henriksson (V), tidigare kommunalråd och numera ledamot i kommunfullmäktige, vill inte säga mycket om Marino Wallstens kommentarer. Han hänvisar alla frågor till Vänsterpartiets ordförande Hans Grahnlund.

– Det får stå för honom. Jag kommenterar inte personliga påhopp.

Mandatfördelningen kommer att se ut som tidigare. Det nya samarbetet mellan S och M kommer att tillsammans ha en majoritet med 18 ledamöter. Ordförandeposterna i kommunens nämnder ska nu ses över av valberedningarna.

Nya presidier för nämnderna kommer att väljas. Ett extra kommunfullmäktigemöte kommer att hållas i januari för att fastställa nya ordförandeposter.

Samarbetet har varit på gång i två månader och har förankrats i både S och M.

– Vi har haft medlemsmöte och har fullt mandat för samarbetet, säger Helmut Hoffmann (S) ordförande i arbetarkommunen.

– Jag tror att man har förståelse för att det här behövs för att skapa stabilitet och det tror jag man uppnår genom att samarbeta över blockgränsen. Vi har försäkrat oss om stödet av medlemmarna och det är så långt man kan ta det. Alla signaler tyder på att det här var rätt beslut att ta, säger Marino Wallsten.

Samarbetet ska ha växt fram när beslut i kommunstyrelsen inte gått igenom i fullmäktige.

– Sen att man hela tiden anklagade oss för olika saker, som överenskommelsen med kyrkan som Stig Henriksson (V) drog upp som en stående punkt. Alla vi andra ansåg att det var en bra uppgörelse som fick slut på hela diskussionen, säger Helmut Hoffmann.

Samarbetet är uppbundet till nästa val men hur S och M gör då kommer de att diskutera.

I ett pressmeddelande uppgav på torsdagsmorgonen Vänsterpartiet att man beklagar att S bryter det valtekniska samarbetet, men V anser samtidigt att det inte fungerat med den öppenhet och förtroende som kan förväntas.

Vänsterpartiet hänvisar också till att Socialdemokraterna söker mer samarbete med de borgerliga partierna och att de avslagit flera av Vänsterpartiets förslag.

Därför hoppas Vänsterpartiet nu få en friare roll i politiken, uppges i pressmeddelandet.

Annons