Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir Fagerstas kommande kulturhus

Fyra platser i centrum konkurrerar om Fagerstas planerade kulturhus.

Annons
Skissen på det planerade kulturhusets fasad.

En jättekub med glasfasad som blir en ny typ av mötesplats. Kulturhuset kommer allt närmare ett förverkligande.

Nu har en projektgrupp presenterat rapporten om Fagerstas planerade kulturhus för några av Fagerstas ledande politiker. Och den tänkta byggnaden ser ut att sätta ett ordentligt avtryck.

– Det skulle vara en väldigt stadsförskönande byggnad. Det är en jätteangenäm tanke att ha det här kulturhuset och vi är fortsatt mycket angelägna om att få till det här, säger Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande.

Som Fagersta-Posten tidigare har berättat om väntas byggnaden bli 30 meter lång och kubformad.

– Det är en glasfasad med en stålkonstruktion som har ett centralt schakt för en hiss. Formen på schaktet är en fyrkant men i 45 graders vinkel mot den övriga kuben, säger Wallsten.

Det finns fyra platser som i nuläget konkurrerar om kuben: Vilhelminaparken i hörnet mot Coop, ovanför Ica vid korsningen Sveavägen/Västmannavägen, intill Brinelltorget samt i grönytan vid norra stationsområdet.

Men nästa steg – innan politikerna fattar beslut om plats – är att slå fast vad kulturhuset ska innehålla. Här finns många konkreta idéer, bland annat biosalonger, bibliotek, teaterscen, lokaler för kulturskolan och ett turistcenter. Men också lokaler för företag och serveringar både i bottenplan och på takterrassen.

– Vi behöver spika innehållet innan vi bestämmer oss för en slutgiltig placering av kulturhuset, säger Wallsten.

Utredningen om kulturhuset har kommit till efter en motion från Pia Boiardt (V), som lämnades in i februari 2015. Uppdraget var att utreda och lägga förslag om Fagerstas samlings- och verksamhetslokaler för kulturverksamhet.

Nio månader senare är alltså rapporten klar och den utmynnar i förslaget om ett samlande kulturhus.

– Det här ska vara en plats där man alltid kan känna sig välkommen, som har väldigt generösa öppettider, säger Lena Sundholm, kultur- och fritidschef i Fagersta, som har varit projektledare.

Marino Wallsten håller med:

– Syftet med att skapa mötesplatsen är att få fler människor att röra sig i centrum och uppehålla sig där även efter vanlig stängningstid.

Lena Sundholm och de andra i projektgruppen har tillsammans med arkitektfirman GKAK i Ludvika tagit fram en skiss på kuben, som kröns av ett glastorn.

– Jag tycker kulturhuset är jättefint. Jag gillar bland annat lanterninen, släktskapet mellan verksamheterna och hur man har tänkt med mycket stora ljusinsläpp, säger Lena Sundholm.

Den för Fagersta så viktiga frågan om kulturhuset och dess utformning kommer nu sannolikt att fortsatt behandlas i arbetsgruppen för Fagerstas långsiktiga plan, som ska staka ut en vision om hur kommunen vill vara år 2030.

I den gruppen arbetar kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunchefen Anders Kilström.

– När vi sätter vår långsiktiga plan i slutet av året så tror jag att en plan för kulturhuset finns med, säger Wallsten och fortsätter:

– Tidigast skulle något sådant här stå på plats 2019-2020 om man börjar i någorlunda närtid.

Läs mer: Kulturhus i centrum splittrar Fagersta

Läs mer: Oklart var kulturhuset ska stå

Annons